Zobacz pojedynczy post
stary 03-07-2009, 03:09   #3
Gonzo
Dinozaur

Gonzo's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2003

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rybzor Pokaż post
Btw, co to jest?
"Narodowe Odrodzenie Polski jest najdłużej istniejącą polską formacją narodową okresu powojennego. Rozwój NOP od momentu powstania (10.11.1981 r.) charakteryzował się znaczącymi przekształceniami organizacyjnymi: zaczynając jako forum dyskusyjne młodzieży o poglądach narodowych, od roku 1983 stało się zdyscyplinowanym ruchem narodowo-radykalnym o jasno sprecyzowanym obliczu ideowym. Nie było to jednak istnienie jedynie formalne, zamknięte do wąskich ram środowiskowych. W listopadzie 1983 r. ukazywać się zaczęło pismo „Jestem Polakiem” - pierwsze i przez długi czas jedyne narodowe pismo podziemne. W roku 1985 uruchomiono Wydawnictwo „Jestem Polakiem”, w którym do roku 1989 (a więc wyjścia z podziemia antykomunistycznego) ukazało się w wielotysięcznych nakładach ponad 100 tytułów książek, broszur i kolejnych tytułów prasowych (m.in. „Szczerbiec”, „Młodzież Narodowa”, „Myśl”, „Biuletyn NOP”). W okresie komunistycznej dyktatury członkowie NOP czynnie uczestniczą również w akcjach bezpośrednich, organizując m.in. strajki (głównie na terenie akademickim)."

więcej info: http://www.nop.org.pl/?o=ruch

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rybzor Pokaż post
I dlaczego teraz ten temat, jeżeli to podobno "działa" od ~25 lat? : D
Ja dopiero dzisiaj dowiedziałem się o takim czymś...
Gonzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem