Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rybzor
Btw, co to jest?
|
"Narodowe Odrodzenie Polski jest najdłużej istniejącą polską formacją narodową okresu powojennego. Rozwój NOP od momentu powstania (10.11.1981 r.) charakteryzował się znaczącymi przekształceniami organizacyjnymi: zaczynając jako forum dyskusyjne młodzieży o poglądach narodowych, od roku 1983 stało się zdyscyplinowanym ruchem narodowo-radykalnym o jasno sprecyzowanym obliczu ideowym. Nie było to jednak istnienie jedynie formalne, zamknięte do wąskich ram środowiskowych. W listopadzie 1983 r. ukazywać się zaczęło pismo „Jestem Polakiem” - pierwsze i przez długi czas jedyne narodowe pismo podziemne. W roku 1985 uruchomiono Wydawnictwo „Jestem Polakiem”, w którym do roku 1989 (a więc wyjścia z podziemia antykomunistycznego) ukazało się w wielotysięcznych nakładach ponad 100 tytułów książek, broszur i kolejnych tytułów prasowych (m.in. „Szczerbiec”, „Młodzież Narodowa”, „Myśl”, „Biuletyn NOP”). W okresie komunistycznej dyktatury członkowie NOP czynnie uczestniczą również w akcjach bezpośrednich, organizując m.in. strajki (głównie na terenie akademickim)."
więcej info:
http://www.nop.org.pl/?o=ruch
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rybzor
I dlaczego teraz ten temat, jeżeli to podobno "działa" od ~25 lat? : D
|
Ja dopiero dzisiaj dowiedziałem się o takim czymś...