Zobacz pojedynczy post
stary 04-07-2009, 22:48   #879
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
"Po owocach ich poznacie". Oczywiście, że nie są to dowody, ale jedynie przesłanki, by przypuszczać, że to właśnie katolicki Bóg jest tym prawdziwym.
Ponieważ ta dyskusja wg mnie nie ma sensu, ograniczę się do tego. Bo w tym właśnie tkwi istota jej bezsensowności - ja nie chcę dyskutować na temat tego, który bóg jest prawdziwy! Ja kwestionuję zasadność używania pojęcia boga w ogóle, a Ty wciągasz mnie w spieranie się o historię. W rozmowy o bożkach chrześcijańskich, muzułmańskich czy innych wręcz nie powinienem się wdawać, bo i tak tracę za dużo czasu na forach internetowych.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez zoliax Pokaż post
Te dwie rzeczy są chyba jednak powiązane, komunistom(odbierającym ludziom wolność) zależało, żeby ludzie byli przywiązani do idei klasy robotniczej, a nie religii.
Przyczyny leżały częściowo w stosunkach między Kościołem a burżuazją i robotnikami. Kościół w XIX wieku nie stał po stronie słabszych, choć wydawać by się mogło, że powinien. Później oczywiście dostrzegł swój błąd i wyszedł z ideą "chrześcijańskiej demokracji". Wrogość wobec religii stała się więc częścią socjalizmu w sposób naturalny, a nie było to elementem jakiegoś przemyślanego planu komunistów (chociaż na pewno było im to na rękę).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrze%C...ska_demokracja

Ostatnio edytowany przez Litawor - 04-07-2009 o 22:55.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem