Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ametystowec
Bóg MÓGŁ przewidzieć rozwój wydarzeń, MÓGŁ po pierwszym grzechu zacząć wszystko od nowa, ale wtedy musiałby zgładzić pierwszych ludzi, ale temu przyglądali by się aniołowie.
|
To tylko twoje domysły. A jeśli nie, to proszę o źródło, że za czasów bytowania Adama i Ewy w Edenie istnieli już aniołowie. Bo mi nic o tym nie wiadomo. I czemu zgładzić? Jeśli wiedział, że i tak zjedzą ten owoc, to po co stworzył takie drzewo? Po co stworzył węża? Po co stworzył zło?
Cytuj:
Niektórzy po obejrzeniu wiadomości oburzają się na myśl, że Bóg pozwala na "takie rzeczy", ale robi to specjalnie, by ludzie zobaczyli jak to jest kiedy to oni rządzą - wojny, terror, choroby itp.
|
No kurcze, dziecko, które rodzi się ciężko chore, bardzo tutaj zawiniło.
Cytuj:
Do tych, co mówią żeby Bóg im się pokazał (pomijam fakt, iż w Biblii jest napisane, że każdy kto zobaczy boga umrze) to już to zapowiedział po wniebowstąpieniu Jezusa, że od następnego pokolenia nie będzie ingerował w życie na ziemi.
|
Po 1: poproszę cytat z Biblii.
Po 2: pisałeś, że Bóg specjalnie krzywdzi ludzi. A teraz, że nie ingeruje. To jak to w końcu jest?
Cytuj:
No i po co miałby się komuś objawiać/ponownie wysyłać mesjasza, skoro zrobił to już dawno temu.
|
Jasne, lepiej siedzieć sobie, patrzeć na rozpustę i żądać by go kochano. Bo oczywiście jest za co.
Cytuj:
Dzieje z tamtych czasów są zachowane, więc nie widzę potrzeby kolejny raz udowadniać jego jestestwo.
|
Biblia była pisana wiele lat po śmierci Jezusa (o ile mi wiadomo, to w latach 200-300, lecz mogę się mylić), więc całe te dzieje opierają się na opowieściach i pogłoskach, lub, mówiąc ostrzej, fanaberiach. Biblia to w końcu literatura, a wiele rzeczy pisało się dla chwały.
Btw. Kolejny raz? Może coś mnie ominęło, ale nie wiadomo mi nic o tym, że udowodniono jego "jestestwo".