Zobacz pojedynczy post
stary 06-07-2009, 23:06   #940
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ametystowec Pokaż post
Bóg MÓGŁ przewidzieć rozwój wydarzeń, MÓGŁ po pierwszym grzechu zacząć wszystko od nowa, ale wtedy musiałby zgładzić pierwszych ludzi, ale temu przyglądali by się aniołowie.
To tylko twoje domysły. A jeśli nie, to proszę o źródło, że za czasów bytowania Adama i Ewy w Edenie istnieli już aniołowie. Bo mi nic o tym nie wiadomo. I czemu zgładzić? Jeśli wiedział, że i tak zjedzą ten owoc, to po co stworzył takie drzewo? Po co stworzył węża? Po co stworzył zło?

Cytuj:
Niektórzy po obejrzeniu wiadomości oburzają się na myśl, że Bóg pozwala na "takie rzeczy", ale robi to specjalnie, by ludzie zobaczyli jak to jest kiedy to oni rządzą - wojny, terror, choroby itp.
No kurcze, dziecko, które rodzi się ciężko chore, bardzo tutaj zawiniło.

Cytuj:
Do tych, co mówią żeby Bóg im się pokazał (pomijam fakt, iż w Biblii jest napisane, że każdy kto zobaczy boga umrze) to już to zapowiedział po wniebowstąpieniu Jezusa, że od następnego pokolenia nie będzie ingerował w życie na ziemi.
Po 1: poproszę cytat z Biblii.
Po 2: pisałeś, że Bóg specjalnie krzywdzi ludzi. A teraz, że nie ingeruje. To jak to w końcu jest?

Cytuj:
No i po co miałby się komuś objawiać/ponownie wysyłać mesjasza, skoro zrobił to już dawno temu.
Jasne, lepiej siedzieć sobie, patrzeć na rozpustę i żądać by go kochano. Bo oczywiście jest za co.

Cytuj:
Dzieje z tamtych czasów są zachowane, więc nie widzę potrzeby kolejny raz udowadniać jego jestestwo.
Biblia była pisana wiele lat po śmierci Jezusa (o ile mi wiadomo, to w latach 200-300, lecz mogę się mylić), więc całe te dzieje opierają się na opowieściach i pogłoskach, lub, mówiąc ostrzej, fanaberiach. Biblia to w końcu literatura, a wiele rzeczy pisało się dla chwały.
Btw. Kolejny raz? Może coś mnie ominęło, ale nie wiadomo mi nic o tym, że udowodniono jego "jestestwo".
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem