Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ametystowec
Do tych, co mówią żeby Bóg im się pokazał (pomijam fakt, iż w Biblii jest napisane, że każdy kto zobaczy boga umrze) to już to zapowiedział po wniebowstąpieniu Jezusa, że od następnego pokolenia nie będzie ingerował w życie na ziemi. No i po co miałby się komuś objawiać/ponownie wysyłać mesjasza, skoro zrobił to już dawno temu. Dzieje z tamtych czasów są zachowane, więc nie widzę potrzeby kolejny raz udowadniać jego jestestwo.
|
Ta, albo po tym, jak Zydzi postapili z Jezusem, Bog uznal ludzi za niereformowalnych i nas olal - zajal sie czyms bardziej przyszlosciowym
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cytrynowy
Biblia była pisana wiele lat po śmierci Jezusa (o ile mi wiadomo, to w latach 200-300, lecz mogę się mylić), więc całe te dzieje opierają się na opowieściach i pogłoskach, lub, mówiąc ostrzej, fanaberiach. Biblia to w końcu literatura, a wiele rzeczy pisało się dla chwały.
|
Troche minales sie z prawda - dzieje Jezusa zostaly spisywane duzo wczesniej, kilkanascie lat po ukrzyzowaniu (okolo 60-100r n.e). Powstalo dosc duzo ewangelii, czesc jest wiarygodnych, czesc nie. W roku 325 na I soborze nicejskim wybrano 4 z nich, reszte uznajac za niekanoniczne. Ewangelie kanoniczne tworza Nowy Testament.
Stary Testament - zbior ksiag (rozne ilosci dla judaizmu, katolicyzmu, prawoslawia) pisanych okolo XIII-XII w p.n.e. Opowiada o dziejach narodu wybranego (acz nie tylko) przed narodzinami Jezusa. 5 piec ksiag stanowi podstawe Tory.
Chrzescijanska Biblia - Stary + Nowy Testament.
Mowisz, ze calosc opiera sie na opowiesciach i pogloskach - coz, trudno sie dziwic, skoro (na oko) 99% spoleczenstwa zyjacych w tamtych czasach bylo niepismiennych, a umiejetnosc czytania i pisania byla zarezerwowana glownie dla kaplanow. Dodatkowo wsrod apostolow (czyli osob, ktore najlepiej znaly zycie Jezusa) chyba tylko Mateusz mogl znac
podstawy pisma - bo byl poborca podatkowym.
Cytuj:
To tylko twoje domysły. A jeśli nie, to proszę o źródło, że za czasów bytowania Adama i Ewy w Edenie istnieli już aniołowie. Bo mi nic o tym nie wiadomo.
|
Informacje o istnieniu aniolow znajdziesz w tym samym zrodle, gdzie znajdziesz historie Adama i Ewy - jeden z nich (jesli mnie pamiec nie myli, najpotezniejszy i najbardziej lubiany przez Jahwe) pod postacia weza skusil najpierw Ewe, a pozniej przez nia Adama, do zjedzenia jablka z zakazanego drzewa, aby pokazac Bogu, ze to jego sluchac beda ludzie.
Cytuj:
Jeśli wiedział, że i tak zjedzą ten owoc, to po co stworzył takie drzewo? Po co stworzył węża? Po co stworzył zło?
|
Drzewo zostalo stworzone po to, zeby dac ludziom wolna wole - mogli wybrac, jak postapia. Dal ta wolna wole pomimo tego, ze wiedzial, ktora droge ludzie wybiora. Nieprawda jest tez, ze stworzyl zlo - zlo tworza ludzie, ktorzy nie sluchaja Jego przykazan.
Cytuj:
Jasne, lepiej siedzieć sobie, patrzeć na rozpustę i żądać by go kochano. Bo oczywiście jest za co.
|
Gdzie On zada? Bog dajce ci mozliwosc wyboru - mozesz Go kochac lub nie, a nawet wierzyc w jego nieistnienie. Twoja decyzja, z ktorej kiedys bedziesz rozliczony - jesli to ja mam racje, mowiac, ze Bog istnieje
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt
Dziwi mnie, że ludzie nie potrafią przyjąć do wiadomości, iż ktoś nie wierzy w istnienie czegoś. Jeśli nie próbuje narzucić komuś tego zdania to komu robi krzywde?
|
Nikomu. Mnie szczerze mowiac malo interesuje, czy jestes osoba niewierzaca, buddysta, muzulmaninem czy chrzescijaninem. Po to mamy wolna wole, zeby z niej skorzystac. Jesli dzieki mojemu pisaniu ktos uwierzy - bede zadowolony, ze pomoglem komus wybrac (w moim mniemaniu) sluszna droge, jesli nikt sie tym nie zainteresuje - wzrusze ramionami i pojde dalej. No i na koniec - to jest forum i OWION po to, aby dyskutowac na tematy wszelakie do czasu, kiedy dyskusja jest ciekawa