Zobacz pojedynczy post
stary 07-07-2009, 00:49   #950
Muszkiet
Zbanowany

Data dołączenia: 20 04 2009

Stan: Początkujący
Profesja: Druid
Świat: Valoria
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Gdzie tu wolność wyboru, jeśli Bóg wie, jaki on będzie, zanim zostanie dokonany? Czy w takim razie Ewa i Adam mogli postąpić inaczej i wtedy Bóg by się pomylił? Jak dla mnie, Bóg i jego wszechwiedza wykluczają możliwość istnienia wolnej woli. Albo istnieje wolna wola i Bóg nie wie, jakiego wyboru dokonają ludzie, albo wie, a wolnej woli nie ma.

Już tak tylko od siebie, nie w ramach dyskusji, dodam, że zawsze zastanawiało mnie, po co Bóg to wszystko tworzył, skoro doskonale wie, co się wydarzy.
Można by założyć że Bóg widział jedynie możliwości tego co się stanie. Może nie jest to zbyt zgodne z Biblią, ale dla mnie bardziej prawdopodobne, Bóg wiedział co się stanie jeśli ludzie zostawią owoc i widział co się stanie kiedy go skosztują, nie znał jedynie ich wyboru, mógł co prawda sprawdzać ich myśli, ale ludzie sami nie wiedzieli co zrobią przed podjęciem decyzji.
Taka opcja pokrywa się nawet z tym że człowiek został stworzony na boskie podobieństwo: też dana mu jest władza, władza nad własną wolą.
Cytuj:
Wielkie dzięki za taki wybór. Miłosierny Ojciec, którzy będzie rozliczał z tego, czy go bezwarunkowo kochałeś. I pamiętaj, nikt Cię do niczego nie zmusza! Po prostu jak źle wybierzesz, to będziesz cierpiał przez wieczność.
Nie wiem czy w Biblii jest jakaś wzmianka o tym że to Bóg skazuje ludzi na piekło, byłbym wdzięczny za przytoczenie owego fragmentu jeśli istnieje.
Muszkiet jest offline   Odpowiedz z Cytatem