Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Draggy_Slayer
nie, perspektywa bycia zjedzonym przez robaki nie jest jakos specjalnie zla 
|
Dlatego lepiej byc skremowanym - przynajmniej nie zezra cie wlasne robaki
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor
Gdzie tu wolność wyboru, jeśli Bóg wie, jaki on będzie, zanim zostanie dokonany?
|
Wydaje mi sie, ze nie sa to rzeczy sprzeczne - Bog pozostawia ci wolna wole, chociaz zna skutki twojego wyboru. Ingerencja zachodzilaby wtedy, gdybys takiego wyboru nie mial. Sprowadzajac to do najprostszego przykladu - znajdujesz portfel i mozesz go albo oddac wlascicielowi,albo zatrzymac. Analizujesz wszystkie za i przeciw i to ty wybierasz, jak postapic - nie ma na to wplywu to, ze Bog wie, co wybierzesz, prawda?
Cytuj:
Czy w takim razie Ewa i Adam mogli postąpić inaczej i wtedy Bóg by się pomylił?
|
Tak, mogli postapic inaczej, z tym, ze Bog by sie nie pomylil - tak czy siak wiedzialby, jak postapia.
Cytuj:
Już tak tylko od siebie, nie w ramach dyskusji, dodam, że zawsze zastanawiało mnie, po co Bóg to wszystko tworzył, skoro doskonale wie, co się wydarzy.
|
Ciezko powiedziec... My, jako istoty niedoskonale, mamy zawsze jakies cele do osiagniecia. Bog, jako istota nadprzyrodzona, ma wszystko, czego sobie zazyczy, wiec niczego nie musi chciec osiagnac. Moze wiec swiat stworzyl dla samej przyjemnosci tworzenia? Kazdy z nas robi czasami cos, byle tylko przyjemnie spedzic czas, chociaz wiemy, ze co stanie sie z naszym dzielem.
Cytuj:
Wielkie dzięki za taki wybór. Miłosierny Ojciec, którzy będzie rozliczał z tego, czy go bezwarunkowo kochałeś. I pamiętaj, nikt Cię do niczego nie zmusza! Po prostu jak źle wybierzesz, to będziesz cierpiał przez wieczność.
|
Nie mnie te zasady oceniac. Jednak na Ziemi wiele jest osob, ktore czynia zlo wobec innych, mimo tego, ze mogli zyc normalnie (w sensie "dobrze") i spotyka ich kara. Nie mowiac juz o tym, ze ateisci odrzucaja mozliwosc istnienia raju po smierci - gdyby jednak okazalo sie, ze raj, Bog, pieklo i sad ostateczny istnieja, to gdzie jest sprawiedliwosc, ze prawa osoba weszlaby do raju z osoba, ktora przez cale swoje zycie odrzucala Boga?