Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus
Dlatego powinnismy robic wszystko dla dobra narodu , bo on zostaje ;D
|
Powiedz to Aztekom czy Majom.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Muszkiet
Można by założyć że Bóg widział jedynie możliwości tego co się stanie. Może nie jest to zbyt zgodne z Biblią, ale dla mnie bardziej prawdopodobne, Bóg wiedział co się stanie jeśli ludzie zostawią owoc i widział co się stanie kiedy go skosztują, nie znał jedynie ich wyboru, mógł co prawda sprawdzać ich myśli, ale ludzie sami nie wiedzieli co zrobią przed podjęciem decyzji.
|
Jeżeli bóg jest wszechwiedzący, musi wiedzieć, co się wydarzy.
* Lasooch rozważa przytoczenie starego, dobrego paradoksu omnipotencji, ale sobie odpuszcza, bo pewnie i tak wszyscy znają.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon
Wydaje mi sie, ze nie sa to rzeczy sprzeczne - Bog pozostawia ci wolna wole, chociaz zna skutki twojego wyboru. Ingerencja zachodzilaby wtedy, gdybys takiego wyboru nie mial. Sprowadzajac to do najprostszego przykladu - znajdujesz portfel i mozesz go albo oddac wlascicielowi,albo zatrzymac. Analizujesz wszystkie za i przeciw i to ty wybierasz, jak postapic - nie ma na to wplywu to, ze Bog wie, co wybierzesz, prawda?
|
Ale dawanie 'wyboru', gdzie jedna z dwóch opcji kończy się wiecznym cierpieniem, to nie jest dawanie wyboru. Wyobraź sobie sytuację: mówię Ci, że masz od dzisiaj nie jeść parówek, bo jak nie, to zabiję Twoją matkę (i, załóżmy, mam do tego pełne moralne prawo i naprawdę to zrobię). Jadłbyś parówki? Gdzie Twój wybór?