Zobacz pojedynczy post
stary 07-07-2009, 01:30   #955
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
Dlatego powinnismy robic wszystko dla dobra narodu , bo on zostaje ;D
Powiedz to Aztekom czy Majom.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Muszkiet Pokaż post
Można by założyć że Bóg widział jedynie możliwości tego co się stanie. Może nie jest to zbyt zgodne z Biblią, ale dla mnie bardziej prawdopodobne, Bóg wiedział co się stanie jeśli ludzie zostawią owoc i widział co się stanie kiedy go skosztują, nie znał jedynie ich wyboru, mógł co prawda sprawdzać ich myśli, ale ludzie sami nie wiedzieli co zrobią przed podjęciem decyzji.
Jeżeli bóg jest wszechwiedzący, musi wiedzieć, co się wydarzy.

* Lasooch rozważa przytoczenie starego, dobrego paradoksu omnipotencji, ale sobie odpuszcza, bo pewnie i tak wszyscy znają.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Wydaje mi sie, ze nie sa to rzeczy sprzeczne - Bog pozostawia ci wolna wole, chociaz zna skutki twojego wyboru. Ingerencja zachodzilaby wtedy, gdybys takiego wyboru nie mial. Sprowadzajac to do najprostszego przykladu - znajdujesz portfel i mozesz go albo oddac wlascicielowi,albo zatrzymac. Analizujesz wszystkie za i przeciw i to ty wybierasz, jak postapic - nie ma na to wplywu to, ze Bog wie, co wybierzesz, prawda?
Ale dawanie 'wyboru', gdzie jedna z dwóch opcji kończy się wiecznym cierpieniem, to nie jest dawanie wyboru. Wyobraź sobie sytuację: mówię Ci, że masz od dzisiaj nie jeść parówek, bo jak nie, to zabiję Twoją matkę (i, załóżmy, mam do tego pełne moralne prawo i naprawdę to zrobię). Jadłbyś parówki? Gdzie Twój wybór?