Zobacz pojedynczy post
stary 07-07-2009, 02:10   #956
Muszkiet
Zbanowany

Data dołączenia: 20 04 2009

Stan: Początkujący
Profesja: Druid
Świat: Valoria
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
To mi dałeś zadanie... Nie pamiętam Biblii na tyle, żeby nawet wymyślić, gdzie zacząć szukać
A mi się dosłownie przed chwilą udało znaleźć, po wpisaniu w google: "płacz i zgrzytanie zębów"
Cytuj:
47 Dalej, podobne jest królestwo niebieskie do sieci, zarzuconej w morze i zagarniającej ryby wszelkiego rodzaju.

48 Gdy się napełniła, wyciągnęli ją na brzeg i usiadłszy, dobre zebrali w naczynia, a złe odrzucili.

49 Tak będzie przy końcu świata: wyjdą aniołowie, wyłączą złych spośród sprawiedliwych

50 i wrzucą w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.

51 Zrozumieliście to wszystko?» Odpowiedzieli Mu: «Tak jest».

52 A On rzekł do nich: «Dlatego każdy uczony w Piśmie, który stał się uczniem królestwa niebieskiego, podobny jest do ojca rodziny, który ze swego skarbca wydobywa rzeczy nowe i stare»
Tak więc nie Bóg a aniołowie, a czym są aniołowie? Nasze sumienie? Tutaj też by wypadało się zagłębić w Biblie, ale na to narazie nie mam sił.
Cytuj:
Ale jeśli nie Bóg, to kto skazuje?
Może człowiek po śmierci jednoczy się z Bogiem, a gdy jego dusza zbyt się od niego różni(grzechy itp.) to trafia do piekła. Może sam się skazuje kiedy ujrzy boski majestat i zrozumie swoje winy? Możliwość trochę może być nie chce mi się na razie wymyślać.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Jeżeli bóg jest wszechwiedzący, musi wiedzieć, co się wydarzy.
A skoro może wszystko to chyba może też stworzyć istotę, której nie będzie kontrolować, ani przewidywać prawda? Może ludzie właśnie przez ten pierwszy grzech wyrwali się z pod jego wpływu. Ten prawdopodobnie może brzmieć trochę głupio, jestem zmęczony i nie przychodzi mi do głowy jak to inaczej ująć.

Cytuj:
Ale dawanie 'wyboru', gdzie jedna z dwóch opcji kończy się wiecznym cierpieniem, to nie jest dawanie wyboru.
Tylko wybór Ewy nie był taki zły, może i skazała ludzkość na cierpienie, ale czy to nie lepsze od życia jak zwierzęta bez poznania dobra i zła? Ten wybór to nie cierpienie albo radość tylko bezpieczeństwo albo wolność.
Muszkiet jest offline   Odpowiedz z Cytatem