Zobacz pojedynczy post
stary 08-07-2009, 00:42   #1030
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Ja wrócę jeszcze do tej wolnej woli. To nie tak, że skoro Bóg wie, co zrobimy, to znaczy, że to tak naprawdę nie jest nasza decyzja. No bo Bóg jest w końcu tutaj tylko biernym obserwatorem. A to że, zna nasz wybór zanim go dokonamy nic nie zmienia. Załóżmy, że jednak posiadamy wolną wolę. Po podjęciu każdej decyzji też wiemy, co wybraliśmy. Wiemy, dlatego że ta decyzja znajduje się w punkcie czasu poprzedzającym punk, w którym się obecnie znajdujemy. To chyba nie oznacza, że skoro wiemy, jakiego wyboru dokonaliśmy, to nie mamy wolnej woli? A to tylko nasza "prymitywna" percepcja czasu - jeśli istnieje nieskończony wszechmocny Bóg, to dla niego czas nie biegnie tak jak dla nas. On "jest" w każdym punkcie czasu jednocześnie, dlatego nie można powiedzieć, że on wie co zrobimy przed podjęciem przez nas jakiegokolwiek działania, bo nie ma tu nawet mowy o żadnym "przed" czy "po".
Niezależnie od tego, kto podejmuje decyzję i w którym punkcie w czasie znajduje się Bóg, faktem jest, że dana decyzja jest koniecznością i nie ma dla niej alternatywy. W każdym miejscu w czasie (czyli np. zanim się urodzimy - w każdym momencie przed decyzją), jesteśmy na nią skazani. Nie negowałem w żadnym miejscu tego, że to my sami decydujemy, negowałem jednak istnienie wyboru, prawdziwej (czyli takiej, która może się urzeczywistnić) możliwości zadecydowania inaczej.

Jeśli chcemy skomplikować sprawy, możemy się jeszcze wdać w dyskusję, czy takie rozważania mają sens, jeśli świat (w tym my) działa według reguł stworzonych przez Boga i jedyne zmiany, jakie mogą się dokonać wbrew tym regułą, to te dokonane przez Boga. Ale na rozmowę o tym chyba nie mam siły...

Ostatnio edytowany przez Litawor - 08-07-2009 o 00:48.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem