Zobacz pojedynczy post
stary 08-07-2009, 02:26   #1083
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

@Grocix

Co do papieża się nie zgadzam, ponieważ (przynajmniej teoretycznie) wygłasza on wolę Bożą, czyli np. korektuje niedomówienia starotestamentowe. Co do katolicyzmu, to opiera się on stanowczo bardziej na nowym niż na startym testamencie (miłośc bliźniego, Trójca Święta itd). My, katolicy, uważamy Biblię za spis prawd Bożych, ale niewykluczone, że jakaś część zawartych w niej tekstów nie była dziełem natchnienia boskiego, albo, że uległa zniekształceniu przez lata. Moje poglądy w sprawie ludzi bez dostępu do religii, albo wychowanych w innych religiach są podobne do tych Czarnej Mamby i nie muszą być 100% zgodne z tym co mówi Biblia czy krk. Dlaczego? Ponieważ poglądy Kościoła często różnią się od moich osobistych (np. aborcja), a ja mimo mojej wiary w Boga (a właściwie, dzieki mojej wierze w Boże miłosierdzie) nie mam zamiaru robić czegoś wbrew mojej woli.

@up

Nie ma za co przepraszać, doskonale Cię rozumiem. Z tym, że Albertus raczej od twoich słów nie zmądrzeje (huh, nie zmieni poglądów). Raczej powie, że "nie widziałeś tego co on".

Ostatnio edytowany przez Argen - 08-07-2009 o 02:28.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem