Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Argen
@Grocix
Co do papieża się nie zgadzam, ponieważ (przynajmniej teoretycznie) wygłasza on wolę Bożą, czyli np. korektuje niedomówienia starotestamentowe. Co do katolicyzmu, to opiera się on stanowczo bardziej na nowym niż na startym testamencie (miłośc bliźniego, Trójca Święta itd). My, katolicy, uważamy Biblię za spis prawd Bożych, ale niewykluczone, że jakaś część zawartych w niej tekstów nie była dziełem natchnienia boskiego, albo, że uległa zniekształceniu przez lata. Moje poglądy w sprawie ludzi bez dostępu do religii, albo wychowanych w innych religiach są podobne do tych Czarnej Mamby i nie muszą być 100% zgodne z tym co mówi Biblia czy krk. Dlaczego? Ponieważ poglądy Kościoła często różnią się od moich osobistych (np. aborcja), a ja mimo mojej wiary w Boga (a właściwie, dzieki mojej wierze w Boże miłosierdzie) nie mam zamiaru robić czegoś wbrew mojej woli.
|
Papież to tylko i wyłącznie człowiek. I niezależnie od tego co będzie robił (czy przyczyni się do upadku komunizmu, czy będzie pomagał innym, czy wysyłał krucjaty) to nadal pozostanie człowiekiem.
Co do Twoich, czy to Mambowych przekonań - w porządku, nawet jeśli różnią się od tego co głosi KRK. Próbuję tylko udowodnić, że dobudowując sobie własną rękę religię (opierając się na jakiejś tam podstawie - w tym wypadku KRK) dla mnie (i tu ważne, naprawdę - wierzcie sobie w co chcecie, nie mam zamiaru nikogo pozbawiać wiary) pięknie wpisuje się to w to, co pisałem wcześniej - że wszystkie religie zostały stworzone przez człowieka.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Draggy_Slayer
wiesz co, przytocze tu cos bardzo drastycznego, ale w sumie nie wiesz co widzial albertus (nie chce nikogo bronic ale zdaje mi sie, ze w oskarzeniach nie patrzycie na to co ktos naprawde mogl przezyc) wyobraz sobie, ze mieszkasz z rodzina na emigracji w czarnej dzielicy, regularnie dostajesz wpierdol za bycie bialym, twojego ojca wylal z pracy arab bo powedzial, ze jest smierdzacym polaczkiem a twoja matke molestuje szef azjata  badz tu stary tolerancyjny. Domyslam sie, ze zaraz napiszecie, ze wy byscie mimo to byli tolerancyjni itp. ale tak nie jest i sa rozne sytuacje w zyciu. nie twierdze, ze albertus ma racje ale ma prawo do swojego pogladu na tematy rasowe.
|
Tacy ludzie bez wątpienia pojawiają się w każdej rasie. Ale, jak to widać na Twoim przykładzie - to nienawiść rodzi nienawiść. A w takim wypadku wpaść w błędne koło nietrudno.