Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu
Jest sytuacja: wiem, że Litawor zjadł dzisiaj rosołek na obiad (ustalmy, że to prawda).
Teraz pytanie: czy Litawor mógł zjeść na obiad kotlety schabowe?
|
Voon na to odpowiedział, ja nie mam nic do dodania.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny
Bóg zna naszą decyzję po tym, jak ją podejmiemy. A to, że wie też przed, jest, jak mówiłem, wynikiem tego, że czas Boga nie ogranicza.
|
Fakt, że jest tylko jedna wersja wszystkich zdarzeń, którą my rozumiemy jako przyszłość, oznacza, że tej przyszłości (w naszym rozumienia) nie da się zmienić - jesteśmy skazani na przeżycie takich, a nie innych, dokonanych przez nas, "wyborów". Innych dokonać nie możemy. Wszystko to już mówiłem, chyba nie posuwamy się z tą dyskusją do przodu. Nie wiem, jak to wyjaśnić inaczej, najwyraźniej to, co dla mnie jest oczywiste, dla innych wygląda inaczej. I pewnie Ty myślisz tak samo o tym, z czym ja się nie zgadzam.
Chyba że przyjmiemy pewną interpretację mechaniki kwantowej, która zakłada, że dla każdej możliwej wersji "wydarzeń" (co odnosi się do zjawisk w skali subatomowej) istnieje odrębny świat. Ale to oznacza, że dokonujemy wszystkich możliwych wyborów i wprowadza dużo więcej komplikacji.