Zobacz pojedynczy post
stary 09-07-2009, 00:12   #1113
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Jest sytuacja: wiem, że Litawor zjadł dzisiaj rosołek na obiad (ustalmy, że to prawda).
Teraz pytanie: czy Litawor mógł zjeść na obiad kotlety schabowe?
Voon na to odpowiedział, ja nie mam nic do dodania.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny Pokaż post
Bóg zna naszą decyzję po tym, jak ją podejmiemy. A to, że wie też przed, jest, jak mówiłem, wynikiem tego, że czas Boga nie ogranicza.
Fakt, że jest tylko jedna wersja wszystkich zdarzeń, którą my rozumiemy jako przyszłość, oznacza, że tej przyszłości (w naszym rozumienia) nie da się zmienić - jesteśmy skazani na przeżycie takich, a nie innych, dokonanych przez nas, "wyborów". Innych dokonać nie możemy. Wszystko to już mówiłem, chyba nie posuwamy się z tą dyskusją do przodu. Nie wiem, jak to wyjaśnić inaczej, najwyraźniej to, co dla mnie jest oczywiste, dla innych wygląda inaczej. I pewnie Ty myślisz tak samo o tym, z czym ja się nie zgadzam.

Chyba że przyjmiemy pewną interpretację mechaniki kwantowej, która zakłada, że dla każdej możliwej wersji "wydarzeń" (co odnosi się do zjawisk w skali subatomowej) istnieje odrębny świat. Ale to oznacza, że dokonujemy wszystkich możliwych wyborów i wprowadza dużo więcej komplikacji.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 09-07-2009 o 00:20.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem