Zobacz pojedynczy post
stary 14-07-2009, 17:33   #1310
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sphinx123 Pokaż post
Tchórzliwe podejście, nieumiejętność poradzenia sobie z przeżyciami. Chodzi o to żeby żyć normalnie wbrew całemu złu jakie spotkało nas/czeka nas na tym świecie, to jest bohaterstwo.
Odważne słowa. Nie życzę ci, żebyś kiedyś musiał je zweryfikować na własnym doświadczeniu. Ale pisać o bohaterstwie jest zawsze łatwo.
Przypomniał mi się wiersz Owena "Dulce et decorum est pro patria mori" ("Słodko i zaszczytnie jest umierać za ojczyznę") - traktuje on właśnie o takim "bohaterstwie na piśmie"...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ponczus Pokaż post
No i? Każdy z nas kiedyś przeżył traumę. Pomaga się ludziom i wychodzą na prostą. Psychologowie najczęściej wiedzą co robią i są w stanie pomóc każdemu.
A to ciekawe, bo medycyna nie jest w stanie pomóc każdemu, ale psychologia - dużo młodsza i słabiej rozwinięta - już tak? Być może w przypadku pojedynczego gwałtu faktycznie tak jest. A co z kimś, kto był przez lata molestowany i maltretowany? Też wierzysz, że psycholog go uleczy jak czarodziejską różdżką?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
nad kazdym z tych pogladow myslalem dlugo oczywiscie gdzies je zobaczylem , przemyslalem i takie mam.
No to podziel się tymi przemyśleniami (o ile nie brzmiały one: "Żydzi to ch**e, Żydzi to ch**e, Żydzi to ch**e..."). Na przykład nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie: Załóżmy, że jestem Żydem. Co takiego jest ze mną nie tak, że mnie nienawidzisz?
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem