Zobacz pojedynczy post
stary 19-07-2009, 12:18   #469
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez -KitKat- Pokaż post
OT: Ciekawi mnie jak działa ten system. Sprawdza otwarte porty, procesy? W sumie firewall by na to nie pozwolił.
sniffowanie portow jest nieszczegolnie legalne, poza tym na tyle na ile mi pozwala moja wiedza, moge ci powiedziec, ze robienie tego zdalnie jest trudne jesli wogole mozliwe. To raz.

Dwa - otwarte porty moga sie przydac hackerowi zeby znalesc luke w zabezpieczeniach. Dla Cipsoftu informacja o otwartych portach jest bezuzyteczna jesli boty nie korzystaja z niestandardowych portow. Poza tym dobrze byloby sie przyjrzec konstrukcji botow zeby sie upewnic, ze wogole korzystaja z portow/ socketow (co imho jest mocno watpliwe).

Sprawdzanie procesow podchodzi pod hacking i na pewno nie jest mile widziane, a prawie na pewno karalne.

Co do systemu, to na razie najbardziej prawdopodobna wersja z jaka sie spotkalem, to zbieranie logow systemowych i dyferencjacja. Opieraloby sie to na wyszukiwaniu pewnych reakcji charakterystycznych dla bota, ktore sa niewykonalne dla czlowieka, np (przyklad dosc archaiczny) przebiegniecie 5-10 razy dokladnie ta sama droga ( wskazuje na waypointy, nie spodziewam sie, zeby ktos jeszcze byl na tyle naiwny zeby z tego korzystac) lub atakowanie stworka milisekundy po tym jak znajdzie sie w polu widzenia (czego powtarzanie jest niewykonalne przez czlowieka).