Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet
I jak? Był już ktoś? Ma zamiar pójść? Jak wrażenia / oczekiwania? Z tego co słyszałem, to film, mimo tak świetnej reklamy, jest denny jeśli chodzi o ekranizację książki.
I proszę, by nie wypowiadali się tutaj ludzie, którzy jedynie mają do powiedzenia "potter dla dzieci" czy coś.
|
Oglądałem. Jako film jest okej, jako porównanie do książki - tragedia.
Minusy:
- Kilka nowych scen, których nie było w książce.
- Slughorn za chudy.
- Nie ma walki ze śmierciożercami w Hogwarcie (Bellatrix rozwala szyby w Wielkiej Sali, to wszystko...).
- Mroczny Znak w książce był wystrzelony przed przybyciem Dumbledora do Hogsmeade, a nie po tym, jak został zabity.
- Pottera z pociągu w książce wyciągnęła Tonks, nie Luna.
- Mało Zakonu Feniksa.
- Pominięte wątki - chociażby te, w których Dumbledore w książce podróżował w myślodsiewni po wspomnieniach z Tomem Riddlem z domu Gauntów - jest tylko jedno (gdy Dumbledore poznał młodego Voldemorta). W 7 części raczej nie wyjaśnią tego, jak kilka innych zostało odkryte.
- Atak na Norę - gdzie to wymyślili?; o
- Nie ma lekcji obrony przed czarną magią ze Snapem.
- Dumbledore czuł się za dobrze po wypiciu tej mikstury, którą przyrządził Voldemort.
- Mało Hagrida, a do tego niedokończony wątek z podpaloną chatą.
- Brak pogrzebu.
- Brak Billa i Fleur.
- Brak nowego ministra magii.
Plusy
+ Scena, gdy Infernus (dobrze mówię?) chwyta Harry`ego za rękę.
+ Dobry montaż.
+ Naszyjnik, który dotknęła Katie Bell.
+ Fajne sceny podczas walki Harry`ego z Malfoyem.
+ Snape i Draco.
Można byłoby jeszcze wymieniać i wymieniać, lecz nie przypominam sobie szczegółów. Nie oglądałem z dubbingiem, więc się na ten temat nie wypowiem.
Ocena:
jako film: 7/10
jako film oparty na książce: 3/10.