Temat: Reggae
Zobacz pojedynczy post
stary 03-08-2009, 02:11   #72
Emcess
Użytkownik Forum

Emcess's Avatar

Data dołączenia: 31 03 2007
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kriptomer Pokaż post
Fresh po miesiącu+

Co do reggae, reggae słucham dopiero od 3 lat ale się wkręciłem i frustrują mnie stereotypy że reggae jest nudne, monotonne i mówi o tym samym. Spójrzcie na rap, jeden temat - bloki, bójki, dziwki i " jaranie bongosa "

Co do reggae, instrumenty wydające swój dźwięk wpływają na nas pozytywnie Mamy się czuć ekstremalnie dobrze, poczuć daleką nam Jamajkę, wyobraźić sobie spokój i pokój na świecie, słońce i obłoki dymu z sensimilli i być bliżej Jah.

Moim zdaniem najlepszym wykonawcą jest Yellowman ew. Ras luta, z polskich wykonawców muzyki roots, reggae, raga, ska, dancehall itd. przekonałem się tylko do Ras Luty i oczywiście KONOPIANS !

a co do ska?
Ska jest moim zdaniem szybszym odzwierciedleniem i bardziej zaczepnym od reggae punk rock + reggae = ska ;> 50% ska jest bardziej hmm.. pozytywne od reggae, ( tu się powtórzę ) gdy słuchamy reggae zaczynamy myśleć....

Bless ya!

ROOTS REGGAE RAGA
ej, reggae jest bardzo kozackie, ale do rapu to sie nie przyczepiaj : DD

ska? podoba mi sie tylko piosenka Enej - Ulice, takie bardziej ska klimaty, i z Olsztyna sa : D
a poza tym, na Jamajce nie jest tak kolorowo jak myslisz ze tam sobie jaraja, ogolnie maja zajebiscie itd. moze i jaraja, ale troche biedni sa... a tak w ogole... roots w polsce? : p ktos w polsce robi takie dobre roots?
tzn. moze ktos robi, ale niektorzy robia cos, o czym nawet Junior Stress nawinal "Chcial robic roots a wyszlo mu disco, nazwisko mial lecz na nic nazwisko..."

a stereotypy nt. kazdej muzyki sa bzdura, no moze jak wysluchalem jedna piosenke Behemotha z lyricsami to az mnie ciarki oblecialy ; ]

a tak ogolnie, ze sie spytam... czujesz sie rastafarianinem ? : s

aew, a na lascie widze ze Firmy sluchasz, hehe

Ostatnio edytowany przez Emcess - 03-08-2009 o 02:15.
Emcess jest offline   Odpowiedz z Cytatem