Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xendriel
Idiotyzm. Przecież jest Kaka, Sneijder, Guti, VdV i Granero, który świetnie się rozwija i po ostatnich meczach Realu mógłby być podstawowym zawodnikiem i nową gwiazdą.
|
Xabi Alonso jest rozgrywającym, a właśnie takie zawodnika Realowi brakowało. Guti to już przeszłość, a opieranie na nim gry kończy się sukcesem w jednym meczu na dziesięć. Kaka, Sneijder, Van der Vaart i Granero nie są rozgrywającymi - to ofensywni pomocnicy, biegający za napastnikami (Granero może też grać na skrzydle). Do tego jeden z dwójki Holendrów na pewno odejdzie, a Kaka nie będzie odpowiadał za spajanie defensywy z ofensywą, bo po prostu nigdy tego nie robił. Od tego będzie właśnie Xabi, który mając po jednej stronie Lassa (stricte defensywny) i Kakę (stricte ofensywny), będzie rozgrywał, nadawał szybkość akcjom i rozdzielał piłki.
Do tej pory w Realu było dwóch rozgrywających - Guti (już wyżej wyjaśniłem) oraz na siłę Gago (zbyt młody, bez doświadczenia i po prostu dużo słabszy od Alonso, co najlepiej zobrazował ostatnie mecz z Liverpoolem). Także na podstawie tego, co tutaj napisałem, podaj mi sensowny argument, według którego transfer Alonso był niepotrzebny.