Zobacz pojedynczy post
stary 14-08-2009, 20:00   #1534
Andrew
Użytkownik Forum

Andrew's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2004

Stan: Na Emeryturze
Andrew ma numer GG 6485757
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Głodnemu chleb na myśli.

Jeśli ktoś ma świadomość, że "cel" nie ma rąk, to wie, że ma nad celem przewagę.
(Czy tylko ja widzę absurd w takim rozumowaniu? Jeszcze ma to służyć jako argument przeciwko broni... litości.).

@TOPIC
Znalazłem stronę Biura Statystyk Departamentu Sprawiedliwości USA (http://www.ojp.usdoj.gov/bjs/guns.htm) z kupą przydatnych badań i statystyk. W miarę możliwości zamieszczał będę ich analizy.
Na początek ten dokument:

http://www.ojp.usdoj.gov/bjs/abstract/fuo.htm
(wszystkie statystyki stanowe, nie federalne)

- ok. 40% przestępców ma broń z nielegalnego źródła (tylko ok. 13% kupiło ją legalne)
Czy broń będzie powszechnie dostępna, czy nie - i tak bandyctwo będzie uzbrojone.

- przestępcy używają broni przede wszystkim w zabójstwach (ok. 67%; nie domyśliłbyś się, prawda? ) i napadach (ok. 40%). Przy gwałtach praktycznie nie nosili broni.
Wg Vila i innych kobieta, w celu obrony przed gwałcicielem, broni nosić nie może. Do obrony wystarczy przecież obcas.

- broń posiadało tylko ok. 6% przestępców w wieku poniżej 20 lat (czyli tamtejszej dresiarni); w wieku 25-34 posiadało ją ok. 38%, a w wieku 35-44 - 30% wszystkich zatrzymanych

- z tych, którzy w trakcie napadu posiadali broń, użyło jej aż 80%, prawie 50% wypaliło z niej (ok. 30% zabiło lub zraniło kogoś)
Jak widać, szansa na uszkodzenie ciała jest znaczna. Co może zapewnić mi obronę?

Na dzisiaj to tyle.
No to te statystyki nie są na korzyść posiadania broni.

Po pierwsze jeżeli broń jest dla każdego dostępna legalnie to łatwiej ją kupić nielegalnie, bo nikogo pistolet nie zdziwi, a drugorzędną sprawą będzie pytanie o źródło z którego ta broń pochodzi. Można to porównać do jazdy samochodem bez uprawnień, znam wile osób co jeżdżą latami i nawet policja ich w życiu nie zatrzymała, a weź sobie motorówką wypłyń na mazurach na jezioro, może jeden dzień Ci się uda bez uprawnień.

Raz, że broń będzie powszechniejsza nielegalnie to do tego dojdą legalnie posiadane spluwy przez przestępców.
No właśnie przy napadach jest używana i napadany obiekt ma mniejsze szanse na obronę.

Zapewne posiadanie w Polsce broni przez przestępców jest niższe, nawet odliczając to 13% kupionych legalnie.
Wizja co 20-stego dresa z bronią w ręku jakoś mnie nie pociesza.

Ostatni akapit jest w ogóle przeciwko posiadaniu broni, pamiętaj, że to bandyta ma tą przewagę, że wie kiedy ma napaść, a ofiara niekoniecznie jest na to przygotowana.

Podam przykład, niedaleko mnie dwóch kolesi kupiło sobie wiatrówkę i dla zabawy strzelali sobie do zakupów, które noszą, czy pchają w wózkach ludzie,. Jedną kobietę trafili w głowę, co prawda śrut przebił tylko skórę, a co by było gdyby takim dać dać broń na ostrą amunicję?
Kiedyś w telewizji było o dziadku, który walił z wiatrówki do dzieci bawiących się w piaskownicy, dajmy takim broń z ostrą amunicją.

Mylisz pojęcia wolności z daleko pojętą niezależnością, a raczej mieniem wszystkiego w dupie co nie jest bezpośrednio związane z Tobą.

Myślę, że powrót do tematu homoseksualizmu byłby odpowiedniejszy.

Najlepsze ogólno-tematyczne forum pod słońcem - sprawdź czy jesteś hardkorem!
Andrew jest offline   Odpowiedz z Cytatem