Zobacz pojedynczy post
stary 14-08-2009, 21:14   #1535
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Wątpię, czy tak masowo wykupowaliby broń... stawiałbym raczej na biznesmenów/szefów firm etc.
Ci mogą posiadać broń już teraz i często ją mają. Wystarczy pozwolenie, które dla takich osób (mogących uzasadnić potrzebę posiadania broni) nie stanowi problemu.

Cytuj:
Gdy kieszonkowiec albo inny dres będzie miał świadomość, że jego "cel" może mieć rewolwer, pięć razy zastanowi się, zanim zaatakuje. Na tym przede wszystkim opiera się obrona (na świadomości, że gdy zaatakuję, koleś może mnie zabić, bo broń znacznie łatwiej można kupić), a nie na tym, że ktoś będzie bawił się w Harry'ego Callahana.
Chyba oglądąłeś za dużo westernów. Nawet Billy Kid, czy inny znany rewolwerowiec, miałby problem z wyciągnięciem broni, gdyby bandyta mierzył mu w twarz.

Cytuj:
1) bandyta nie będzie w nieskończoność się uzbrajał, by zdobyć ufortyfikowany dom
Posługujesz się jakimiś bajkowymi przykładami. Jaki ufortyfikowany dom? Raczej dom, w którym właściciel może gdzieś trzyma broń, pewnie sam już nie pamięta gdzie. Jak złodziej będzie chciał się włamać, to się włamie, tylko że w świecie, gdzie broń jest legalna, sam się w nią zaopatrzy - dla własnej samoobrony. Zwiększa się tylko szansa, że właściciel zamiast stracić parę groszy, straci życie.

Cytuj:
2) bandyta będzie wiedział, że na posesji znajduje się broń, i że (o dziwo, bo w Polsce takiej świadomości nie ma w ogóle...) może zginąć
Ja nie wiem, czy za kradzież zasługuje się zaraz na śmierć, ale istotniejsze jest to, że i właściciel "posesji" mógłby zginąć. A teraz jest to mało prawdopodobne. Powszechny dostęp do broni oznacza tylko więcej trupów, z których część to będą przestępcy, a część - niewinni ludzie.

Cytuj:
3) bandyta kalkuluje rachunek zysków i strat i mówi: nie opłaca się, lepiej zarobić uczciwie!
Ludzie to nie komputery. Ktoś, kto kieruje się w życiu kalkulowaniem zysków i strat, raczej nigdy nie zostanie pospolitym przestępcą. Co najwyżej profesjonalistą, ale z tymi, jak już mówiłem, zwykli ludzie rzadko mają jakąkolwiek styczność.

Cytuj:
zakazu jeżdżenia szybkimi pojazdami (bo i po co komu jakichś motorek co jedzie 200 km/h? Tylko wypadki powodują!)...
Gdyby NIGDZIE nie było dozwolone jeżdżenie z takimi prędkościami, to owszem, można by zakazać produkcji takich samochodów.

Cytuj:
- ok. 40% przestępców ma broń z nielegalnego źródła (tylko ok. 13% kupiło ją legalne)
Czy broń będzie powszechnie dostępna, czy nie - i tak bandyctwo będzie uzbrojone.
To znaczy tylko tyle, że nie kupili jej w sklepie. Mogli ją ukraść z tego sklepu, z pobliskiego magazynu (albo z niego ukradli ją handlarze), od sąsiadów - cała masa możliwości. W krajach takich jak Polska, praktycznie cała broń jest importowana i dostęp do niej wymaga dobrych znajomości.

Cytuj:
Co może zapewnić mi obronę?
Niechodzenie w niebezpieczne miejsca i wykonywanie grzecznie poleceń, jak widzisz wycelowaną w siebie broń. Na pewno nie zgrywanie bohatera i sięganie po własną.

Inny temat, który chciałbym poruszyć w związku z pewnym artykułem:
TRANSWESTYTYZM

Wbrew temu, co niektórzy mogą pomyśleć, transwestytyzm to kwestia inna niż homoseksualizm. Zalecam lekturę: http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-do...mezczyzna.html zanim zaczniecie się wypowiadać. A jak już przeczytacie, powiedzcie, jakie macie na ten temat zdanie.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 14-08-2009 o 21:16.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem