Kurde, tibia dla każdego jest czymś innym. Niektórzy lubią wbić super hiper level i cieszyć się dynamiką walki (postacie magiczne), inni uwielbiają robić hardkorowe akcje ze zgraną ekipą, ja lubię robić rozmaite potrawy, ciasta itp. kolekcjonuję napoje, potrawy. Mnie to bawi, relaksuje. Od czasu do czasu poexpię, żeby nie być tym 11 poziomem, ale przecież to i tak nie ma znaczenia - mały level, zabije cię każdy noob, duży level - dostajesz paymenta za poziom i jak nie zapłacisz to masz jak to się fajnie mówi "pograne".
Cipsoft to firma która naprawdę nie jest komercyjna. Spójrz na wow. Zadbany? Dobra, ale płatny. Masa dzieci mówiących, WOW ROX A OD TIBI PIXELE KŁUJĄ!. Tylko ile z tych dzieci nie gra na prywatnych serwerach? Metin? Nie płatny. Dobra, wejdź do domu. Zrób cokolwiek innego oprócz expienia. Łowienie ryb? I wydobywanie surowców? TO WSZYSTKO?
Najgorsze są porówniania. Metin2 jest w 3D i jest zajebisty,a tibia ma starą, zjebaną grafikę. Naprawdę dużo takich wypowiedzi możemy usłyszeć na forach. Fajnie. Co z tego, że ma więcej graczy? Ale w porównianiu do innych gier 3D wypada blado. Bardzo. A ile mamy gier 2D? 1? No więc cieszcie się co macie.
Jeśli chcecie mieć klimat, to go stwórzcie. Zbijcie się w grupę, zróbcie ots, podrasujcie go i grajcie. Sami ze sobą. Po co wam reszta? Klimat polega na tym, że grasz. Grasz z innymi, bez odchodzenia. Zawsze takie gildie się rozpadają. I mam nadzieję, że pisząc o takich gildiach, o chęci wstąpienia, będziecie trzymać się danego słowa. Jeśli nawet tak błahej rzeczy nie potrafisz zrobić w tibi, to naprawdę, nie chcę cię poznawać w życiu realnym.
A tibia jest jaka jest. I tak zostanie. CipSoft ma prawo brać pieniądze za swoją pracę. I stara się brać jak najmniej. Kiedyś tak nie sądziłem, ale to co o nich mówicie i ja kiedyś mówiłem to tylko zwyczajne stereotypy.
Pozdrowienia, Charin