Zobacz pojedynczy post
stary 21-08-2009, 13:45   #30
Vil
eX Moderator
 
Vil's Avatar
 
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
Wiek: 40

Posty: 4,623
Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arka_Sath_Wielki Pokaż post
1. Chleb w jajku - AKA Obiad studenta.
chyba w Etiopii.



obiad po studencku - warianty dwa:

1: ryż po meksykansku

- 2 torebki ryżu, koniecznie 'parboiled'
- pol torebki fixu Knorra, nazywa sie toto bodajże "Kurczak po meksykańsku"
- puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 1 kostka bulionu z kury knorra
- dla burżujów - filet z kurczaka jako element mięsny

gotujemy ryż z bulionem, przygotowujemy sos wg wskazówek na opakowaniu, voila !

koszt calkowity: w okolicach 3.50-4 zl (do 8 zlotych jesli wliczamy kurczaka)
czas potrzebny na przygotowanie: w okolicach 15-20 min

2: fasolka po studencku (nie mylić z fasolką po bretońsku!); składniki na cały gar fasoli (=3-4 porcji)

- 1 torebka fasoli białej, im grubsza tym lepsza
- 3 duże cebule
- laska kiełbasy toruńskiej bądź jakiejkolwiek podobnej (nie kupować taniego szajsu !)
- plaster boczku (10-15 dkg)
- sól, pieprz, jak ktos ma dziwny gust kulinarny moze sobie posypac nawet tartym zoltym serem, w/e.
- 1 kostka bulionu z kury knorra
- 1 maly sloik przecieru pomidorowego

fasole do miski, zalac wrzatkiem, moczyć okolo godziny (alternatywa - zalac zimna woda, moczyc cala noc), gotowac az zmieknie razem z bulionem. W miedzyczasie posiekac cebule, pokroic w kostke kielbase i boczek, wrzucic wszystko na raz na patelnie i smazyc az cebula zmieknie (w tym momencie kielbasa i boczek powinny juz byc w sam raz). Władowac do fasoli, zalac przecierem i voila !

koszt calkowity: 12-14 zl za calosc (do 4 porcji)
czas na przygotowanie: nie liczac zabawy z fasola - okolo 30 min
__________________

Ostatnio edytowany przez Vil - 21-08-2009 o 13:50.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem