Zobacz pojedynczy post
stary 24-08-2009, 14:17   #47
Vrael
Użytkownik Forum

Vrael's Avatar

Data dołączenia: 06 02 2006
Lokacja: Poznan

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elder Druid
Świat: Arcania
Domyślny

Ehhh... Kolejna dziewczyna rysująca inne dziewczyny, księżniczki itp...

Wszyscy się czepiacie rzeczy typu "EJ ONA MA KRZYWY NOS!" a ja tu widzę problem z ogólnym postrzeganiem brył. Nie baw się w rysowanie każdego włoska po kolei, nawet w mandze zaznaczają jedynie światłocień a nie same włosy. Do twojej kreski się przyczepić nie mogę bo to jest rzecz, która się wypracowuje z czasem, ale celuj bardziej w gładką równą kreskę niż w postrzępioną, to powinno dać lepszy efekt.

Szczerze mówiąc, tu nie ma czego krytykować, każdy ma takie prace na początku i ty nie jesteś wyjątkiem. Mógłbym się tu czepić czego bym zechciał, błędy raczej sama widzisz, możesz zawsze porównać swoje prace z profesjonalnymi mangami jeśli masz z tym problem. Wszystko opiera się na praktyce - im więcej rysujesz tym lepiej zaczyna ci to wychodzić i żaden użytkowniki tibia.pl ci tutaj nie pomoże. Naucz się zasad proporcji, na youtubie masz pełno filmików jak powstaje manga od zera.

Mam w szkole koleżankę, która od dziecka rysuje mangę (ale poważnie w hurtowych ilościach rysunki) i ona jest już na profesjonalnym poziomie. Gdyby chciała to spokojnie mogłaby rysować komiksy sprzedawane w sklepach. Najciekawsze jest to, że podczas rysowania mangi, nauczyła się też podstawowych zasad rysunku rzeczy realnych i to podważa opinie ludzi mówiących ci, żebyś rzuciła mangę. Rób to co lubisz, nic na siłę (dopóki nie jesteś w szkole plastycznej bo tam to nie ma zlituj xD).
Vrael jest offline   Odpowiedz z Cytatem