Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vrael
Mam w szkole koleżankę, która od dziecka rysuje mangę (ale poważnie w hurtowych ilościach rysunki) i ona jest już na profesjonalnym poziomie. Gdyby chciała to spokojnie mogłaby rysować komiksy sprzedawane w sklepach. Najciekawsze jest to, że podczas rysowania mangi, nauczyła się też podstawowych zasad rysunku rzeczy realnych i to podważa opinie ludzi mówiących ci, żebyś rzuciła mangę. Rób to co lubisz, nic na siłę (dopóki nie jesteś w szkole plastycznej bo tam to nie ma zlituj xD).
|
Gówno prawda, manga zacieśnia horyzonty artystyczne i tyle. Ja też zaczynałem rysunki od mangi i dobrze wiem ile pracy wymaga żeby oduczyć się mangowych nawyków (np dużych oczu). Oczywiście, manga MA przypominać rzeczywistość w jakimś tam stopniu, więc podstaw rysunku można się nauczyć (a przedmiony martwe wyglądają tak samo nawet w mangach). Jednak nawyki zostają i kropka. Ale sama Dissney_ powiedziała, że jej jedynym celem jest nauka rysowania mang, więc nvm.
Btw. nikt nie czepiał się "krzywego nosa", a jedynie tego, że niby-nos nie przypominał nosa. Sam nie powiedziałeś nic nowego, bo tutoriale na youtubie poleciłem ja, a o rysowaniu brył i o zasadzie "ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć" mówili już inni.
#edit
Jeszcze jedno, pomiędzy rysowaniem nawet wyglądających na profesjonalne rysunków, a tworzeniem własnego komiksu jest ogromna przepaść. Takie info : )