Zobacz pojedynczy post
stary 24-08-2009, 18:45   #51
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vrael Pokaż post
Jak masz nawyki rysowania dużych oczu podczas patrzenia na model to już twój indywidualny problem. Przedmioty w rzeczy samej wyglądają tak samo. Wg. mnie postaci z mangi i postaci rzeczywiste to dwie różne rzeczy, ale w obydwu przypadkach rysujesz to samo tylko w inny sposób, to chyba logiczne, że nie możesz walnąć dużych mangowych oczu do realistycznego portretu. To tak jakbyś walnął plamę na rysunku który chcesz by był linearny, ale walnąłeś ją tylko dlatego, że przez długi czas robiłeś obrazy plamą. Nie wolno zapominać, że manga ma wiele oblicz i każda może być rysowana inaczej, ale w bardziej poważnych mangach spotkamy się z plus minus realistycznymi kształtami ciała i jedyne co się bardzo różni to głowa. Jeśli zaczniesz ćwiczyć rysowanie głowy od zera patrząc na model zapominając o mandze to nie powinieneś mieć problemu - bo cóż to za problem narysować coś na co patrzysz? Chyba aż tak cię ten nawyk nie ogranicza.

Chyba, że mówisz o rysowaniu realistycznych postaci z GŁOWY zaraz po rysowaniu mangi i bez wcześniejszego doświadczenia w rysowaniu realistycznych twarzy, to się nie dziw.
To chyba jasne, że mówie o rysunku z głowy a nie o portretowaniu modela. Nie wiem kim jesteś, ani jakie jest twoje doświadczenie w rysunku, ale poczytaj sobie na forach i zobaczysz, że ogromna większość artystów podziela moje zdanie. Manga ogranicza i tyle. Oczywiście, można potem przerzucić się na realistyke i wyjść na tym z korzyścią, ale zajmuje to dużo więcej czasu i, tak jak mówie, pewne nawyki zostają. Co do realistyczności 'poważnych mang', to zgadzam się, ale pewne skróty i ułatwienia pozostają dopóki jest to manga. A indywidualizm autorów nie ma tu nic do rzeczy, bo zawsze będą pewne cechy wspólne odróżniające mange od rysunku realistycznego.

Cytuj:
Po pierwsze nie zrozumiałeś o co mi chodzi, a po drugie - jeśli już chcesz się o ten nos kłócić, to wg. mnie jest ok a nie jakieś cudy z lordem voldemortem.
Nie zrozumiałem o co ci chodzi, bo nie napisałeś zrozumiale, a to już nie moja wina. No i według mnie nos nie jest ok, ale to już drugorzędna sprawa.

Cytuj:
Oczywiście, że przeczytałem wszystkie posty od góry do dołu i zaraz powtórze wszystko co inni tym samym przypisując całą chwałę sobie Muahahah. (sarkazm)

Przeleciałem tylko cały temat wychwyciłem kilka postów już takiego mangorosłego artysty jak ty nie chciało mi się czytać. Po twoich słowach mam wrażenie, że jesteś wręcz zazdrosny o to, że ja powiedziałem to samo co ty, a to powinno ci raczej schlebiać.
Nie jestem zazdrosny, ale zły, bo przeczytanie czterdziestu postów naprawde nie jest aż tak czasochłonne. Wkurza mnie fakt, że ludzie zamiast przeczytać dany temat (nie mówie tu o tematach ciągnących się dziesiątki stron) wpadają i powtarzają słowa, które już padły. Nie wiem po co określasz mnie jako "mangorosłego artyste", to miałbyć jakiś atak? Nie jestem specjalnie utalentowany i pracowity, a moje prace prezentują się najwyżej średnio. Chodzi mi tu o podejście do tematu.

Cytuj:
Heh, tu ci powiem, że ona rysuje własne komiksy. Może trochę skromna historia, ale rysunki jak już wspomniałem - na wysokim poziomie.
Możliwe, nie wiem jakie są jej możliwości, ale chodziło mi o to, że aby stworzyć dobrą mange, która się sprzeda, trzeba mieć sponsoring no i pomysł, naprawde dobry pomysł.

Dodam jeszcze na koniec, że nic do ciebie nie mam i nie chce, żebyś moje posty uznał za agresywne. Jeśli tak je odebrałeś, to przepraszam. Poprostu lubie kiedy ludzie wypowiadają się na tematy, które rozumieją, a przeczytanie kilku postów naprawde nie jest trudne.
A jeśli chcesz kontynuować dyskusje, to prosze, żebyś napisał na PW, nie róbmy syfu w temacie.

#edit

@2up

Powodzenia : )

Ostatnio edytowany przez Argen - 24-08-2009 o 18:53.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem