Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura
A będziesz ze mną mieszkał?
|
Nie, bo nawet nie zdasz matury.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Teoretycznie tak, ale zanim się bogate portfolio zrobi, to się umrze z głodu - z papierkiem uczelni łatwiej znajdziesz pracę, która pomoże Ci osiągnąć coś, czym potem się możesz pochwalić (a przynajmniej żyć podczas osiągania tego ; )). I przeciętnym w większości zawodów można być bez szkoły - tylko, że to się trochę mija z celem. Ze szkołą o tyle łatwiej, że lepiej to wygląda. Niestety patrzy się nie tylko na umiejętności.
|
Liceum jest świetnym okresem do tworzenia portfolio.

Chyba, że czekasz specjalnie na studia, aby w ogóle rozpocząć kształcenie w tym kierunku. Niby nic złego w tym nie ma, ale będzie Ci dużo trudniej. Naprawdę nie życzę Ci źle, ale właśnie z takiego podejścia potem rodzi się masa studentów błagających wręcz o napisanie programu na zaliczenie za marne grosze.
Freelancer programista (czyli taki bez papierka właśnie) może zarobić miesięcznie około 2000 zł miesięcznie bez większego wysiłku, jeśli tylko uda mu się zdobyć zlecenie/a (raczej jedno, bo poniżej tej kwoty to można znajomemu coś machnąć lub wyżej wymienionym studentom). Nie jest moim zamiarem jakieś przechwalanie się tutaj, ale bywały miesiące, że i ponad 5000zł udało mi się zarobić. Na studia wybrałem się, bo chcę pogłębić wiedzę z zakresu algorytmiki (której bliżej do matmy niż infy, ale piekielnie się przydaje osobom dążącym do perfekcji w swoich programach), no i marzy mi się doktorat.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon
@Rothes : ty tez wybrales Wroclaw? ^^
|
Przecież pisałem o tym na TibiaSpy - Drom coś nawet wspominał o wspólnym spotkaniu.
Pozwolilem sobie edytowac twojego posta. Coz, mam dosc slaba pamiec
Trzeba bedzie zebrac ludzi, bo we Wroclawiu to jeszcze Gimlos studiuje