Temat: Rok szkolny
Zobacz pojedynczy post
stary 13-09-2009, 08:35   #554
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MichalOlkuszanin Pokaż post
Jakoś od tygodnia nachodzi mnie wrażenie, że wybierając profil liceum popełniłem duży błąd. W 3 gimnazjum nie zastanawiałem się i w maju pomyślałem, że humanistyczne raczej odpadają, bo trudniej po nich o pracę. Stwierdziłem, że nie uśmiecha mi się fizyka a biologiczno-chemicznej nie ogarnę. Wybrałem mat-geo-inf i tu pojawia się bonus. Jestem w 2 klasie, mam dobre oceny, ale uświadomiłem sobie, że nie myślę matematycznie. Doskonale zapamiętuje gotowe rozwiązania, sposoby, prawa, twierdzenia, ale nie umiem często zrobić pierwszego kroku w zadaniu. Więc albo robię całe, albo nie zaczynam. Informatyka = moja osobista porażka, nauczyciel wymaga umiejętności, a ja się na tym, prawdę mówiąc nie znam. W gimnazjum sprowadzała się do painta i worksa (taki office dla ubogich...). Geografia miała być odskocznią od fizyki, jedyne miłe zaskoczenie. Mam niesmak do siebie, że nie poszedłem na biol-chem, bo interesuje się bardziej medycyną,mikrobiologią niż zagadnieniami technicznymi. Dodatkowo wcale nie poznałem ciekawszych ludzi niż w gimnazjum, co mnie dobija. Nie wiem właściwie co robić, bo już za późno na przenosiny, a matury rozsz. z biologii czy chemii nie napiszę :/
Profile w LO nie mają absolutnie żadnego znaczenia, no może takie że przerabiacie ciut więcej tematów i macie więcej godzin. W mojej klasie (mat-inf) 4 osoby miały poprawkę z matmy, z 5 ledwo co ją uniknęło, na informatyce przez rok robiliśmy z c++. Dużo osób zdaje gegrę na maturze, bo są świetnymi geografami. Jeden kumpel chemia i bio na rozszerzonym. Wystarczy że w 3 kl pochodzisz na fakultety z danych przedmiotów. Dla chcącego nic trudnego.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem