Temat: Manga&Anime
Zobacz pojedynczy post
stary 30-09-2009, 21:40   #11959
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
EDIT. Niektórzy takie serie jak Samurai Jack, czy Teen Titans określają mianem Amerime. Jakbym na to nie patrzył, anime tego nie nazwę. Po prostu jest wiele elementów wzorowanych na anime. A to że leciało w pasmie przeznaczonym głównie dla anime, jak dla mnie nie ma wielkiego znaczenia.
SJ nie jest typowym anime, i do takiego sie zaliczyc nie moze. Ale rzeczy takie jak:
-Glowna postac jest z dalekiego wschodu
-Nazwiska i imiona obu grafikow tego "anime" sa z tego tez regionu
-Styl rysowania wiekszosci "normalnych" ludzi jest blizszy anime niz zachodnim kreskowkom.

Z tym ostatnim mam na mysli ten bazowy styl, duze oczy, wlosy wszelkich kolorow, etc. SJ to kreskowka gdzie bardzo zdolnie zaaplikowano mieszanke stylow, roboty "mechy" i maszynerie bardzo przypominaly styl wschodni, wiele postaci bylo rysowane podobnie jak w anime, choc niektore, jak np szkot, byly robione zupelnie inaczej. A to sluzylo tylko podkresleniu roznorodnosci postaci i swiata. Bardzo rozsmieszylo mnie ze chinczykow rusowali tak zeby wszyscy wygladali dokladnie tak samo, a szkotow badzo pomieszali XD Widac nie tylko my mamy ludzi co uwazaja ze w niektorych krajach wszyscy ludzie wygladaja podobnie. Do tego w SJ widac wyraznie czesta gre swiatla i cienia, co jest bardziej typowe dla kreski anime niz dla zachodniej "twardej" granicy miedzy zacieniowanym a oswietlonym. W SJ widac oba style.