Zobacz pojedynczy post
stary 04-10-2009, 02:31   #101
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo Pokaż post
Weź Ty się w końcu zdecyduj. Raz mówisz do mnie, że wikipedia to gówno a nie źródło informacji, a za drugim razem, podajesz ją jako źródło.
1. Na dole artykułu są przypisy.
2. Ja go nie podaję jako dowodu w sporze; jeśli stwierdzisz, że posiadasz inne informacje na temat tego, jak krzyż znalazł się w sejmie, to postaram się o wiarygodniejsze źródło.

Cytuj:
i co ten marsz da, że zdejmą krzyż i kościół straci wpływy?
Marsz nie ma konkretnych postulatów, a takie inicjatywy nigdy nie mają na celu osiągnięcia jakichś namacalnych korzyści. Liczą się efekty propagandowe, zamanifestowanie swojego istnienia i *woli* aktywnego uczestniczenia w życiu publicznym. Ty coś kiedyś wspominałeś o olimpiadzie z wosu - rzeczywiście interesujesz się naukami społecznymi, czy tylko wkuwasz daty i nazwy agend ONZ?

Cytuj:
Rozumiem, że państwo nie powinno mieć oficjalnej religii, ale myślę, że walką z tym powinna zająć się partia polityczna, a nie banda ludzi
Czasy, kiedy wszystkim zajmowała się partia, minęły w roku 1989. Demokracja nie polega tylko na możliwości głosowania, ale manifestowania poglądów i woli w taki właśnie sposób. Jeśli uważasz, że to nie ma sensu, to przecież ja Cię nie zmuszam do uczestnictwa.

Cytuj:
dopóki krzyż sobie wisi i nie wpływa na politykę, to mi osobiście to nie przeszkadza. A jakoś nie zauważyłem, by miał on wpływ na cokolwiek. Po prostu sobie... wisi.
Powtarzam po raz kolejny, krzyż jest skutkiem, nie przyczyną. Ale dopóki tam wisi, dopóty możemy być pewni, że władza w Polsce drży przed Kościołem.

Cytuj:
Imho, krzyż jest dla nich symbolem wyrazu swojej religijności.
I w domu mogą go sobie wieszać. Ale nie w sejmie, nie w szkołach i nie w pozostałych instytucjach publicznych.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 04-10-2009 o 02:33.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.