Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gonzo
Weź Ty się w końcu zdecyduj. Raz mówisz do mnie, że wikipedia to gówno a nie źródło informacji, a za drugim razem, podajesz ją jako źródło.
|
1. Na dole artykułu są przypisy.
2. Ja go nie podaję jako dowodu w sporze; jeśli stwierdzisz, że posiadasz inne informacje na temat tego, jak krzyż znalazł się w sejmie, to postaram się o wiarygodniejsze źródło.
Cytuj:
i co ten marsz da, że zdejmą krzyż i kościół straci wpływy?
|
Marsz nie ma konkretnych postulatów, a takie inicjatywy nigdy nie mają na celu osiągnięcia jakichś namacalnych korzyści. Liczą się efekty propagandowe, zamanifestowanie swojego istnienia i *woli* aktywnego uczestniczenia w życiu publicznym. Ty coś kiedyś wspominałeś o olimpiadzie z wosu - rzeczywiście interesujesz się naukami społecznymi, czy tylko wkuwasz daty i nazwy agend ONZ?
Cytuj:
Rozumiem, że państwo nie powinno mieć oficjalnej religii, ale myślę, że walką z tym powinna zająć się partia polityczna, a nie banda ludzi
|
Czasy, kiedy wszystkim zajmowała się partia, minęły w roku 1989. Demokracja nie polega tylko na możliwości głosowania, ale manifestowania poglądów i woli w taki właśnie sposób. Jeśli uważasz, że to nie ma sensu, to przecież ja Cię nie zmuszam do uczestnictwa.
Cytuj:
dopóki krzyż sobie wisi i nie wpływa na politykę, to mi osobiście to nie przeszkadza. A jakoś nie zauważyłem, by miał on wpływ na cokolwiek. Po prostu sobie... wisi.
|
Powtarzam po raz kolejny, krzyż jest skutkiem, nie przyczyną. Ale dopóki tam wisi, dopóty możemy być pewni, że władza w Polsce drży przed Kościołem.
Cytuj:
Imho, krzyż jest dla nich symbolem wyrazu swojej religijności.
|
I w domu mogą go sobie wieszać. Ale nie w sejmie, nie w szkołach i nie w pozostałych instytucjach publicznych.