Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Artlon
Chciałbym poruszyć tu temat, który frustruje mnie od początku jak zacząłem grać w tibię moją pierwszą postacią jakieś 3 lata temu...czy twórcy są jakimiś ignorantami, czy tę grę robiły 5 letnie dzieci: powiedzcie mi jedno: co w morde palladyn ma wspólnego z łucznikiem  przecież to jest największa głupota zwykłego rangera nazwać palladynem...ehhhh palladyni przecież to byli kiedyś zwykli rycerze, tylko że zabijali za wiarę, cuś podobnego do krzyżowca, tylko bardziej religijni  no i używali mieczy, czasami kopii lub koncerzy, ale nigdy łuków...byli raczej na to zbyt honorowi  woleli stawić przeciwnikowi czoła, niż siekać ich strzałami z oddali, więc powiedzcie mi, bo może ktoś wie, czym się kierowali twórcy, że tak skrzywdzili prawdziwych palladynów i zrobili z nich rangerów/archerów/bowmenów 
|
zaczne od konca rycerze uzywali lukow. musieli sie nimi bardzo dobrze poslugiwac. palladyni powstali w rpgach, poniewaz nigdzie nie ma wzmianki o palladynach. w zadnej literaturze historycznej nie znajdziemy wzmianki o palladynach. krzyzowcy byli pobozni owszem, ale niektorzy na swoj wlasny sposob. nalezy rowniez rozgraniczyc krzyzowcow na krzyzowcow i krzyzowcow. troche to zakrecone, ale jest to w miare proste. jedni wyruszali na wyprawy krzyzowe, a inni byli w zakonach ( krzyzacy, templariusze itp itd w sredniowieczu powstalo bardzo duzo ruznych szpitali, zakonow i innych tego typu ).
Cytuj:
no i używali mieczy, czasami kopii lub koncerzy
|
no i tutaj sie nie moge zgodzic... tzn czesciowo nie. kopie byly wykorzystywane glownie w pojednykach i w bitwach. co do mieczy i koncerzy... koncerz to tez miecz tylko ze dwureczny... i duzy okolo 180 cm dlugosci