Cytuj:
I myślisz, że akurat on coś odczuwa?
|
W żaden sposób nie mogę ci udowodnić że mój kot cokolwiek czuję. Ale chyba jest delikatna różnica między kotem żyjącym pośród ludzi którzy traktują go jak członka rodziny, a krową która żyje pośród tysięcy innych krów.
Cytuj:
Tak samo naziści myśleli o Żydach.
|
Owszem, ale krowa to krowa. A żyd to człowiek. I po raz kolejny mówię, nie porównuj krów, świń, czy cokolwiek co ląduje na talerzu, do ludzi.
Cytuj:
A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Nie ma żadnych biologicznych podstaw, żeby sądzić, że odczucia zwierząt różnią się znacznie od naszych.
|
Na jakiej? Kot którego hoduję w domu ma okazję zobaczyć co to są uczucia. Krowa żyjąca pośród tysięcy innych krów nigdy nie dozna czegoś takiego. Jedynie będzie polegała na instynktownych zachowaniach.
Cytuj:
Odebranie prawa do życia jest z mojego punktu widzenia mniej istotne niż odebranie prawa do godnego życia (i śmierci). To z tego względu rozważałem przez pewien czas zaprzestanie jedzenia mięsa.
|
Może źle się zrozumieliśmy. Krowie należy się godne życie i godna śmierć. Nie pisałem wcześniej tego, uważam to po prostu za coś pewnego.
Jestem przeciwny krzywdzeniu zwierząt, nawet jeśli są przeznaczone na ubój.
Corgar Frizz