Temat: Wegetarianizm
Zobacz pojedynczy post
stary 18-10-2009, 13:41   #366
Mutamicro
Użytkownik forum

Data dołączenia: 18 10 2009

Domyślny

Cześć.Wchodzę czasem na fora o tibii jako że kiedś grałem, i czytając ten temat aż mnie korciło aby założyć kontoPozwólcie że przedstawię mój punkt widzenia(jestem wegetarianinem 16 lat – mam 21)śmiem twierdzić że moje argumenty są nieco bardziej wiarygodne niż pro elo znawców z internetu bo jak by nie patrzeć stosowałem obydwie diety(„wszystkożerną” i wegetariańską).

Zacznę od tego że niektóre pseudoargumenty są poniżej krytyki, np. autorowi tego posta:
Cytuj:
Mozg bowiem potrzebuje ogromnych ilosci energi aby mogl prawidlowo funkcjionowac a tego zadna roslinka w 100% mu niezapewni.
Po drugie zadna roslina niedostarcza nam wartosci odzywczych ktore sa tylko w miesie. Sa skladniki ktorych po prostu organizm niewytworzy nie maja pod baze bialek pochodzenia zwierzecego, nasze komorki nie sa do tego przystosowane. W wieku doroslym wegetarianizm juz nie wplywa tak negatywnie na nasze cialo natomiast w wieku dorastania jego skutki sa zgubne. Zaczynjac od mniej wytrzymalych kosciach konczac na zmianach w watrobie i narzadach rozrodczych.
radzę poznać definicję słowa wegetarianizm, bo mimo że je mięso to nie rozumie prostych rzeczy.
Piszesz że są składniki których organizm nie wytworzy nie mając pod bazę białek poch.zwierzęcego – to prawda.Ale co ma piernik do wiatraka?Wegetarianizm dopuszcza jedzenie produktów roślinnych i produktów pochodzenia zwierzęcego.Czyli: mleko i jego przetwory + jajka... no własnie, jajka które są jednym z najlepszych(jeśli nie najlepszym własnie) źródłem białka.Dodasz mleko i jego przetwory + prawidłowe komponowanie posiłków( np.chleb + fasola, fasolka szparagowa + bułka tarta) i pełnowartościowego białka masz w bród.Co do zgubnych skutków wegetarianizmu - nie wiem skąd to wziąłeś ale ja dorastałem na diecie wegetariańskiej i jestem całkiem normalny, 187 cm i 79 kg(nie za dużo, ani nie za mało).Za dzieciaka cały dzień biegałem na dworze, później grałem piłkę nożną w klubie i nie odstawałem od reszty.Jakby nie patrzeć na czymś urosłem ale chyba dlatego że jestem czarodziejem bo przecież moja dieta nie dostarcza mi wielu ważnych składnikówCo do witaminy b12 – znajdziesz ją w jajach i serach.

Za dietą wszystkożerną przemawia jedynie większa różnorodność pokarmów...temu nie da się zaprzeczyć.

To czy ktoś je mięso czy nie to jego prywatna sprawa, może z powodów etycznych, zdrowotnych, albo zwyczajnie go nie lubi.Tylko nie piszcie że wegetarianizm jest niezdrowy bo to bredniePoza tym wegetarianie statystycznie żyją dłużej i mają niższą średnią masę ciała(elo grubaski)

Pozdrawiam, M.
Mutamicro jest offline   Odpowiedz z Cytatem