Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MiXer
Z tych nowych tytułów mam chęć sięgnąć po Risena PB, który stworzy jakże zajebistą gre Gothic 1 i Gothic 2 NK (G3 to już nie to samo) Czy ktoś może krótko opisać zalety i wady tej gry? Czy warto marnować 2 dni na zasysanie z odsiebie
|
Opłaca się. Jestem w drugim rozdziale i póki co podoba mi się. Klimat najbardziej podobny do drugiej części, zwłaszcza do NK (ruiny itp.), grafika lepsza niż w G3, a z samą kwestią walk nieźle się postarali. Zupełnie nowy system, wymaga jako takiej zręczności. O ile walka z jednym przeciwnikiem może nie być problemem (a i tak często jest) to do walki z kilkoma trzeba się nieźle przyłożyć. Minus to mała mapa (choć mi się to podoba, więcej czasu na dokładne zwiedzenie i zapoznanie się). Mogą zawieść też questy, które są dosyć słabo rozwinięte (idź tam i zbierz/zabij to, podążaj za kimś, wypytaj wszystkim, sprawdź gdzieś, zapłać). Cały system gry zdaje się być ściągnięty z Gothica- wybierasz profesję, punkty nauki/umiejętności, nauczyciele i magia (runy i zwoje, dodali kamienie). No ale to była niezła kombinacja, więc nie ma co narzekać. Lepiej zostawić dobre, niż wstawić nowe i to zwalić.