Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor
Przeciwnie, jeśli ktoś czuje w sobie humanistyczne powołanie, to będzie go to brzydziło. Jeśli ktoś lubi powielać wciąż ten sam schemat (jakie to jest powołanie? bo na pewno nie humanistyczne, a przynajmniej nie prawdziwie humanistyczne), to może będzie mu się chciało.
|
Próbowałem, ale nie mogę zrozumieć dlaczego. Nie wiem dlaczego uważasz, że pisanie większej ilości prac aż w takim stopniu wiąże się z nudą, schematycznością i monotonią. Moim zdaniem tak nie jest (a już na pewno nie musi być), zwłaszcza, jeżeli jest się dobrym w te klocki.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor
Jeśli koniecznie chcesz pokazać, że nie mam racji, to będzie to rzeczywiście "słowo vs słowo". Ale każdy w duchu przyzna, że co najwyżej jedna na setki osób lubi te wypracowania. Nawet ci, którzy piszą je dobrze, nie lubią tego robić.
|
Jak najbardziej nie mam takiego zamiaru! : ). Chciałem po prostu powiedzieć, że to, iż może nam się nie podobać absolutnie żadna "analiza tekstu literackiego" nie oznacza, że innych nie może ona zaciekawić. Jest to kwestia gustu i moim zdaniem właśnie przez to jest to kiepski argument. Być może jest tak, że podoba się to bardzo małemu procentowi osób, ale raz, że nie masz czym poprzeć takiej tezy (na tym etapie chyba tylko domysłami, a ja zawsze wolałem fakty), a dwa - nigdy nie byłem zwolennikiem generalizowania.