Zobacz pojedynczy post
stary 09-11-2009, 17:32   #346
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Bóg istnieje, bo istnieje, po prostu. Inna sprawa to dowody, lub przejawy jego istnienia na ziemi, co można udowodnić, lub przynajmniej wskazać, poprzez przykładowe cuda, w biblii nazywane dokładniej ZNAKAMI.
Taak, cuda sprzed kilkuset lat. Jakieś dowody, oprócz absurdalnie interpretowanej Biblii i bajek typu "kiedyś była taka pani co była ślepa i nagle zaczęła widzieć"?

Cytuj:
A co się takiego na świecie wyprawia? Wszystko jest normalne, przynajmniej tak było, kiedy ostatnio wyszedłem na dwór, lub oglądałem wiadomości. Ludzi po prostu ponoszą konsekwencje swoich działań- jeżeli się przewrócisz, to upadniesz i będzie boleć. Drugą sprawą jest to, że mądry się będzie starał nie przewracać drugi raz.
Jeśli dla ciebie wojny, ludzka rzeź, głód i inne okropności to coś normalnego - że się tak wyrażę: Z Bogiem!

Cytuj:
W założeniu Biblii jest to, że poza ludźmi są inne stworzenia rozumne, którym Bóg dał wolną wolę i to, że wszystkie stworzenia mogą na siebie wzajemnie wpływać. Ludzie grzeszący ponoszą konsekwencje grzechów swoich rodziców i aniołów, którzy, zgodnie ze swoją wolną wolą, odeszli od Boga.
Rób to co chce Bóg, albo zostaniesz ukarany - to jest wolna wola? Nie wiedziałem.

Cytuj:
Odnośnie tych "rzeczy prowadzących do grzechu": to nie rzecz prowadzi do grzechu, ale ułomna natura człowieka. Sam pistolet nie jest w sobie zły, tylko to co z nim robisz, czyż nie?
Dlaczego więc Bóg stworzył świat takim, że da się stworzyć proch, nie bezpieczne mieszaniny pierwiastków i groźne wirusy? Może dla testu? A co my, króliki doświadczalne?

Cytuj:
Może raczej po to, by człowiek sam sprawdził siebie i swoją wiarę?
Bullshit. Gdyby Bóg chciał, żeby go kochano to po prostu takich by nas stworzył, bez innej możliwości (swoją drogą, niezły narcyz z tego Boga).

Swoją drogą. Podobno homoseksualizm to grzech? Podobno ma być kobieta + mężczyzna? To dlaczego Bóg pozwolił na choćby zaistnienie pomysłu jak np. mężczyzna + mężczyzna? Czyżby też dla testu?

EDIT:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Przykłady? Kto tu jest od bajek- ty, czy krk? Dowody, mądry i racjonalny ateisto. A nie gdybania, czy inne wierzenia.
Kościół, Kościół. A raczej od wyznawania tego, co jest mu na rękę (przytoczę ponownie: ostatnio KrK uznał, że Ufo mogą istnieć. Taka malutka zmiana stanowiska).

Cytuj:
A co kogo obchodzi Kościół? Co kogo obchodzi inna wiara? Prawda jest taka, że najprawdopodobniej nie chcesz wierzyć i tyle.
Według Kościoła, jeśli nie popieram go to jestem heretykiem i obłąkanym, opętanym przez szatana zwyrodnialcem :\ Life is brutal and full of idiotyzm.

Ostatnio edytowany przez CytrynowySorbet - 09-11-2009 o 17:37.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem