Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Swiety
O cracovii mowisz? No cracovia spadła z ligi w poprzednim sezonie. Sportowo. Tak pozatym to wiele o mnie wiedziec nie możesz. Piękna historia cracovii (napewno 2 ostatnie sezony). Dla ciebie (celowo przez małe c) moge być nethooligansem, a co ty o mnie możesz wiedzieć?
Bez pozdrowień. Tak btw skoro na policjantów mówsz psy to im też tak powiesz w twarz? jot pe stoprocent? Hahahahaha.
W środe kolejne Derby w Polsce, oby zakończone pomyślnie. Swoją drogą to ciekawie ostatnio, były derby Wawki, Krakowa, teraz trójmiasta a niedługo GD.
|
Oceniasz klub i jego historię liczącą ponad sto lat, przez pryzmat dwóch ostatnich sezonów? Gratuluję.
Cytuj:
Cracovia powstała jako organizacja krakowskiego środowiska akademickiego, mimo to, (a może raczej dzięki temu) była klubem, jak wówczas mówiono, demokratycznym. Oznaczało to, że jest otwarta na wszystkie grupy i środowiska. Nigdy nie ustanawiała żadnych barier klasowych, religijnych bądź narodowościowych. Podziały klasowe były jeszcze bardzo mocne na początku XX wieku, mimo to w Cracovii było miejsce dla arystokratów, mieszczan, rzemieślników, robotników, studentów i uczniów. Nie liczyło sie pochodzenie, jedynym kryterium były umiejętności sportowe.
Cracovia swoją polskość podkreślała narodowymi biało-czerwonymi barwami. To właśnie działacze Cracovii doprowadzili do powstania Związku Polskiego Piłki Nożnej - związku piłkarskiego grupującego kluby z Galicji. Mimo tego w Cracovii nie było żadnych barier narodowościowych. Oprócz Polaków w Pasach grali i działali Anglicy, Austriacy, Węgrzy, Czesi i oczywiście Żydzi.
|
Masz tu pochodzenie określenia "Cracovia - klub żydowski". Zastanów się zanim jeszcze raz coś powiesz.
Nie, nie powiedziałbym policjantowi, że jest psem, nie czuję takiej potrzeby i co to ma do rzeczy w ogóle? Najwyraźniej nie zrozumiałeś prostego skrótu myślowego i nie dostrzegłeś analogii między nazywaniem Cracovii żydami i Wisły psami. To mój ostatni post skierowany do ciebie. Lecz dalej kompleksy poprzez napinkę w internecie.
edit
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Miszczu
To jest normalne tak samo jak teraz jest z Widzewem-komuniści. Nie staram się tutaj na obiektywizm bo jako kibic ŁKSu nie jestem wiarygodną osobą, ale taka jest smutna prawda. Prezesi widzewa śpiewali Międzynarodówke.Nawet herb ,,wielkiego widzewa" jest sfałszowany  .Podczas okresu międzywojennego był tam rok 1922 po drugiej wojnie światowej komuniści chcieli się chwalić ,że Robocze Towarzystwo Sportowe istniało już w 1910r. Nie będę się dalej rozpisywał bo szkoda wzbudzać tutaj kolejnej napinki przez internet.
|
Jasne. Masz rację. Z tym, że większość tych pseudohooliganów z internetu nie zna historii swojego klubu, o innych już nie wspominając i krzyczy "Widzew - żydzew!", bo tak jest fajnie. Różnica jest taka, że Cracovia nigdy klubem żydowskim nie była, a Wisła policyjnym owszem. I to nie chodzi o to, że jako kibic Lecha będę zawsze bronił Cracovii, bo zdaję sobie sprawę jak może być odbierany fakt, że Cracovia utrzymała się w lidze kosztem ŁKSu. Ale mimo wszystko - sam przyznasz, że takie dzieciaki, bluzgające na inne kluby (zwłaszcza w internecie) są denerwujące.
@down
W każdym temacie, który cię nie obchodzi się tym chwalisz?
edit
Cytuj:
@down
Nie chce już tego ciągnąć bo ty wiesz wszystko pewnie lepiej, ale powiem tylko tyle: przedstawiciele cracovii pokazali swoje oblicze podczas sprawy z Łódzkim Klubem Sportowym. Ty dalej nazywaj sobie mnie nethoolsem, nie wiedząc jak człowiek reaguje, gdy jest zdenerwowany, trudno... haha
|
Tylko, że nie rozmawiamy o wpływie Cracovii na spadek ŁKSu, a o twoim napinaniu się w internecie poprzez wrzucanie na klub. Dla mnie jesteś nethoolsem, bo jak sam przyznałeś właśnie - wylewasz swoje frustracje w internecie (chodzi o słowa: nie wiedząc jak człowiek reaguje, gdy jest zdenerwowany) poprzez wyzywanie innych. Rozumiem, że można jakiegoś klubu nie lubić, ale jak napiszesz, że ktoś jest żydem, to nie znaczy, że nim rzeczywiście jest, tylko że ty prezentujesz sobą bardzo niski poziom.
edit
Cytuj:
@down
Nie rozmawiamy o wpływie cracovii na spadek ŁKSU, ale wypominasz mi piekna historie cracovii. Chyba sobie przeczysz?
|
Ja pier*ole... Chodziło mi o to, że niektórzy nazywają Cracovię żydami, bo wydaje im się, że była klubem żydowskim, a jest to nieprawda. Była klubem demokratycznym, gdzie nie było żadnych barier ze względu na pochodzenie i jest to powód do dumy, więc nazywanie jej klubem żydowskim jest nie na miejscu, tym bardziej, że określenie to najczęściej jest używane przez Wiślaków, których klub był klubem policyjnym (a wiadomo jak to się kojarzy). Poza tym Cracovia jest najstarszym klubem w Polsce, a ty mówisz o niej tak jakby istniała najwyżej od roku. Jakby twoją Lechią zarządzali teraz idioci, którzy zaczęliby psuć dobre imię klubu pewnie byś pamiętał nadal jej historię i to co było w niej pozytywne, to z czego możesz być dumny. Ale jako, że nie chodzi o twój klub, to w ogóle cię to nie interesuje, nie? Jak dla ciebie klub to działacze, licencje i piłkarze to chyba nie mamy o czym gadać. Zresztą powinieneś wiedzieć o czym mówię (Olimpia/Lechia - pamiętasz?).