Zobacz pojedynczy post
stary 26-11-2009, 11:47   #128
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
Lasy ; ludzie tobie podobni co myśleli tam samo zostali komunistami po wojnie zamiast zorganizować państwo i starać się walczyć z ZSSR. Pierwsze lata po wojnie jeszcze można było coś zdziałać.
ludzie tobie podobni sprzedali Polske w Potopie Szwedzkim , zostawili Polske w czasie gdy ja rozbierali... wiec myślenie ludzi tobie podobnych przysporzyć nam więcej cierpienia (jednostkom i rodzinom) niż ci się wydaje.
Myślę, że zbrojne powstanie przeciwko ZSRR mogłoby skończyć się jedynie anihilacją tysięcy ludzi i wywozem kolejnych tysięcy na Syberię. Wolałbym żyć za komuny niż zginąć razem z wieloma innymi ludźmi po to, by inni... wciąż żyli pod komunistyczną władzą.

Cytuj:
Gdyby Polska zawsze była niezależnym silnym państwem to nie trafialibyśmy pod okupacje w której zawsze Polak był kimś gorszym od najeźdźcy.
To chyba dość oczywiste. Żadne wystarczająco silne i wystarczająco niezależne państwo nie trafi pod okupację. Sęk w tym, że patriotyzm nie ma tu nic do rzeczy.

Cytuj:
Urodziłeś się Polakiem , bądź z tego dumny bo twój ojciec , dziadek czy pradziadek walczyli o to byś teraz mógł siedzieć na komputerze i rypać w tibie zamiast spędzać czas w fabryce pracując dla Niemca czy Rosjanina.
Z ojcem trochę nie trafiłeś, bo tak się składa, że on o nic w mojej sprawie nie walczył. Ot, zamoczył ch*ja i pod przymusem sądu płaci alimenty. W ciągu ostatnich 10 miesięcy widziałem go raz, przez pół godziny. Nie będę szanować człowieka, który figuruje w metryce jako mój ojciec.

Co do reszty - mam gdzieś, czy pracuję dla Niemca, Rosjanina czy Polaka. Teraz mamy "wolność" wywalczoną przez "ojca, dziadka czy pradziadka", a i tak sk*rwysyńskie państwo polskie kradnie mi 2/3 czasu, bo muszę siedzieć w fabryce (przenośnia) i pracować dla złodziejskiego rządu.

Cytuj:
I jeżeli ci zależy na rodzinie która pewnie będziesz kiedyś miał , staraj się walczyć o ta Polske! żeby i twoje dzieci miały tak dobrze jak ty...
Jeśli nawet rzeczywiście założę rodzinę, to w tej chwili nie jestem nawet w stanie powiedzieć 'raczej' w sprawie tego, czy będę mieszkać w Polsce, czy nie. A skoro istnieje spora szansa na emigrację, to dla mojej hipotetycznej rodziny żadnego znaczenia nie ma to, w jakim stanie będzie Polska.

Swoją drogą - abstrahując od tego, co ja myślę o patriotyzmie, uważam, że wybór czy być patriotą czy nie powinien być kwestią indywidualną, podobnie jak religia. Tego typu rzeczy nie powinno się wpajać w szkołach. Bo to indoktrynacja, która zresztą często odnosi dokładnie odwrotny skutek.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 26-11-2009 o 11:54.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem