Cytuj:
Oryginalnie napisane przez GargoinX
Jak już wkraczamy w temat Romów, to osobiście muszę powiedzieć, że też ich nie lubię. Jestem osobą tolerancyjną, nie jestem przeciwny takim organizacjom jak Antifa, lecz Romów nie ścierpię. Z własnego doświadczenia. W mojej dzielnicy, niegdyś Romów było w cholerę dużo, do tego moi sąsiedzi ich przechowywali. Śmiecili na mojej ulicy, więc moi rodzice zawiadomili policję. A oni zamiast uspokoić się, zaczęli zaśmiecać moje podwórko. Nie mam pojęcia czy taki brak wychowania mają Romowie tylko z mojej dzielnicy/mojego miasta, czy też wszyscy, lecz tak już w mojej psychice się utrwaliło, że ich nie lubię.
|
jak to mowia - "co kraj to obyczaj".
mam rodzine we wloszech. u nas sposob w jaki oni rozmawiaja od razu wydaje sie byc klotnia. tak sa wychowywani. wspolne posilki przy wielkim stole na zewnatrz itp itd. u nas to wyglada nieco inaczej. ciezko mi podac konkretne przyklady. w kazdym razie mysle, ze cyganie tez sa po prostu wychowywani "po chamsku". dla nich to naturalne, a dla nas cos okropnego. dlatego tez tak malo jest wyjatkow, bo "jesli wejdziesz miedzy wrony zaczniesz krakac jak i one". z opowiesci mamy wiem, ze znala kiedys normalnie zyjaca w bloku rodzine cyganow, ktora nikomu nie przeszkadzala. zyli jak inni. ich dziecko chodzilo do szkoly itp itd. tylko babka nosila taka charakterystyczna spodnice. BTW. ojciec edyty gorniak nie jest cyganem? (pytam, bo ona jest z Przemyśla

jak ja). tak mi sie cos kojarzy, ze moj ojciec cos tam opowiadal pare razy ; d wracajac do tematu - mozna miec zastrzezenia co do grupy ludzi, ale na pewno nie co do konkretnych osob. albo pomieszalem. nie wazne. chodzi o to, ze w wielu stereotypach jest troche prawdy, ale z ich pomocy nalezy korzystac jedynie w sposob podsumowujacy, czyli gdy juz dana osobe poznalismy, to mozemy sobie powiedziec w myslac "ot, taki typowy xxxx", gdzie xxxx oznacza dana grupe spoleczna/jakas inna. boze, nie wiem po co ja to pisze w ten sposob, jestem na tyle leniwy, ze nie chce mi sie kasowac niepotrzebnych zdan, a tych, ktore mialyby zostac odpowiednio ulozyc. nvm.