Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
Podzial na lewice i prawice powstal jeszcze przed Marksem wiec nie wiem dlaczego tak ciagniesz temat marksizmu.
|
Słusznie, mówmy więc o socjalizmie.
Cytuj:
Co do poparcia grup spolecznych - chyba nie chcesz wmowic mi, ze konserwatysci byli bardziej liczni niz robotnicy? NSDAP wygrala wybory, a wiekszosc mieszkancow Niemiec to byli wlasnie robotnicy.
|
Owszem, chcę "wmówić". Oczywiście, wśród popleczników NSDAP byli i robotnicy, ale zdecydowana większość z nich popierała SPD i komunistów. To klasa średnia wybrała NSDAP.
Cytuj:
To, ze wspolpracowali z prawica i reszta lewakow sie z nimi nie identifikuje nijak nie swiadczy o ich prawicowosci.
|
Trochę chyba jednak świadczy, nawet jeśli nie stanowi obiektywnego dowodu.
Cytuj:
Co do tych przedsiebiorstw to nie wszystkie byly nacjonalizowane, ale w wiekszosci podstawiano marionetkowych wlascicieli na uslugach panstwa, wiec teoretycznie caly czas byly prywatne, ale w rzeczywistosci byly zarzadzane przez panstwo.
|
I to ma świadczyć o czym? Poza tym trochę przeinaczasz, to byli normalni właściciele, którzy po prostu współpracowali z władzą.
Ach, no i warto wspomnieć o tym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Noc_d%C5%82ugich_no%C5%BCy ; główną przyczyną sporu były socjalistyczne nastroje w SA