Co do ostatniego pytania związanego z tym na jakim sprzęcie gra jaki zespół, to raczej mało kto wie. Są to szczątkowe informacje, które na ogół biorą się z dokładnego analizowania przez fanów, materiałów video, zdjęć i innych z koncertów gwiazd. Po za tym sprzęt, który używa na przykład taka Metalica, to nie jest to sprzęt seryjny, a jeśli już to z masą modyfikacji. Przeważnie wybitni gitarzyści i muzycy mają sprzęt robiony na zamówienie. A jeśli już ktoś ze znanych muzyków gra na czymś seryjnym to są to instrumenty z najwyższej półki, więc taka na przykład gitara kosztuje nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Co do ćwiczeń na gitarze, to musisz poszukać na google. Jest masa materiałów i for internetowych dotyczących gitar. Poza tym możesz na allegro znaleźć podstawy gry na gitarze. Nie licz, że od razu będziesz rzeźbił na wiośle. najpierw musisz poznać instrument i pojedyncze nutki, a potem........ i tak aż dojdziesz do jakiegoś poziomu. Droga jest trudna ale skoro chcesz grać to nie możesz się poddać. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
Co do sprzętu z allegro - 100W no to będzie uszy w domu urywać

. I nie przejmuj się tym, co ci kupił ojciec. Jeśli to ma ciebie pocieszyć to mój pierwszy "wzmacniacz" to był magnetofon szpulowy ARIA. Udało mi się jakoś tak podłączyć do niego gitarę, że usłyszałem przester. Byłem w niebo wzięty ze szczęścia. To było wiele wiele lat temu, kiedy zagranie prawidłowo chwytu barowego zajęło mi miesiąc

Dążenie do swojego brzmienia wymaga wielu lat ciężkiej pracy, ale skoro inni potrafili to i tobie może się udać.
A na koniec podaj mi dokładnie co kupił ci ojciec to napiszę co ew. potrzebujesz. I bez obaw - każdy ma sprzęt jaki ma. Od czegoś w końcu trzeba zacząć.
A co do gitar to na początek 1500-2000 zł i możesz kupić przyzwoitą gitarę.