Nie przesadzam. Dobry przykład? Delphi. Jeszcze niedawno praktycznie chyba każdy początkujący programista aplikacji okienkowych próbował swoich sił w tym języku. MatKusowe programy były pisane właśnie w Delphi. Każdy, dorabiający na boku wykonywaniem drobnych projektów, student programował właśnie w tym. Podejrzewam, że to właśnie ta olbrzymia popularność była inspiracją do stworzenia tak olbrzymiej skarbnicy wiedzy odnośnie Delphi na portalu 4programmers.net. Obecnie? Na Delphi patrzy się z pogardą i mało kto traktuje ten język poważnie. Ofert pracy też już nie bardzo widać.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon
Wybor poszczegolnych przedmiotow i specjalizacji jest praktycznie na kazdym kierunku, natomiast z tego, co sie orientuje, dowolne ukladanie planu jest szeroko wprowadzone na politechnice (nie wiem, jak jest z wyborem przedmiotow).
|
Ale chyba nie od dawna? Wiem, że to u nas wprowadzono to najpierw - władze uczelni stoczyły heroiczny bój z ministerstwem, które miało bardzo dużo "ale" odnośnie tego pomysłu. Wątpię aby przykładano do tego faktu tak dużą wagę oraz mówiono o tym z taką dumą, gdyby nie było to coś rzeczywiście innowacyjnego za czasów wprowadzenia. Mało jeszcze wiem o studiowaniu ogólnie, ale mój ślepy strzał jest taki, że system ten przyjął się na szeroką skalę dopiero od momentu wprowadzenia punktów ECTS?