szkoda patrzeć... niektórzy z Was wypowiadają się niestety mając gówniane pojęcia ; ddd
dla tych którzy startują i już rzucają się na kreatynę.
kreatyna to wspomagacz, który powinno stosować się dopiero gdy nie możemy wycisnąć z siebie więcej. Dokładniej chodzi o to że największe przyrosty masy notowane są na sucho przez pierwsze 5-6 miesięcy... I dopiero po takim okresie można zabrać się za cykl kreatynowy, ewentualnie jeżeli ktoś miał wcześniej jakąś dłuższą styczność z siłownią może być to okres 3-4 miesięcy.
Albertus jeżeli koledzy zaproponowali Ci kreatyne na start to ich serdecznie pozdrów i powiedz że są skończonymi debilami a nie kulturystami.
Ja bym ze swojej strony proponował dietkę wysoko białkową, możesz nawet zainwestować w białko w proszku.
ogólnie z mojej strony dla zielonych.
1. Dieta.
Jeżeli zaczynacie po prostu delikatnie ją zmieniajcie, nie wywołujcie szoku w organiźmie po przez wyrzucenie z dnia na dzień wszystkich posiłków do których był przezwyczajony... Jedzcie to co lubicie rzadziej, po jakimś czasie tylko w weekendy a jeszcze później pozwalajcie na to sobie bardzo rzadko.
(mowa tu oczywiście o fast foodach, słodyczach, słodkich napojach itd). bez których na pewno ciężko się co nie którym obejść. mi np ciężko wytrzymać bez coca coli. Anyway więcej produktów typu ryż, makaron, kasza... MC Donaldy zastąpcie Chińskimi knajpami i wyjdzie wam na lepsze, tyle.
2. Ćwiczenia
Początek to najzwyklejsza ogólnorozwojówka, robicie wszystko najlepiej 3 serie po 10 powtórzeń... 2-4tyg to optymalny czas rozgrzewki na siłowni. Jeśli organizm jest już przezwyczajony można zaczać układać sobie jakiś trening masa/siła. Bo wątpie że ktoś z was ma zamiar układać sobie rzeźbe nie mając mięśni ; > Potem leci już z górki.
3. Odżywki
Oczywiście niezastąpiona kreatyna. Pierwszy jej cykl (6-8tyg) jest zdecydowanie najbardziej owocny, jeżeli przepracujemy go sumiennie, mowa o diecie, braku używek typu alkohol, szlugi to napewno nie bedziecie zawiedzeni. Oczywiscie mozecie bawic sie rowniez innymi wspomagaczami o ktorych jednak juz sami sobie poczytajcie np na sfd lub innym forum.
4. Silna wola
Jezeli jej nie masz wogole nie startuj. : )
tyle moich wypocin.