Temat: Rok szkolny
Zobacz pojedynczy post
stary 04-02-2010, 21:52   #1752
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Kiedyś spotkałem się z twierdzeniem, że to pierwsze lata- zwłaszcza pierwszy rok- są na studiach najtrudniejsze. Czyżby był to jednak mit?
Jak dla mnie to sciema. Co najwyzej "trudne" moze byc przestawienie sie z trybu LO (tzn. kartkowki, sprawdziany z kazdego przedmiotu raz na 2 tygodnie, odpytywanki, zadania domowe itd) na tryb "studia" - gdzie czesto masz 1 kolokwium zaliczeniowe z cwiczen + 1 egzamin z przedmiotu. Jesli chodzi o trudnosc materialo, raczej ciezko porownywac rok I, gdzie masz wiedze ogolna i podstawowa, do lat pozniejszych, gdzie masz juz przedmioty szczegolowe. Tak samo dziwne byloby porownanie, wg ktorego klasa 1 podstawowki jest trudniejsza od 6.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor
Ogólnie na studiach jest tak, że nikt Ci o niczym nie mówi. Nie chodzi mi nawet o udzielanie jakichś rad, ale nam nikt nawet nie wyjaśnił, jakie są reguły zaliczania przedmiotów, że egzaminy można poprawiać - ogółem, nikt studenta w uczelniane życie nie wprowadza, oczekuje się, że w jakiś magiczny sposób sami będziemy wszystko wiedzieli. Właściwie gdyby nie dwukierunkowcy, którzy mają za sobą rok czy dwa studiowania, to nam, pierwszorocznym, byłoby ciężko.
Kompletnie sie nie orientuje, jak ludzie organizuja sie gdzie indziej, ale na moim kierunku powstala bardzo ciekawa inicjatywa, tzn. na naszej-klasie na forum kierunkowym (takim dla wszystki rocznikow), oprocz zwyklych pogawedek o pierdolach, istnieje temat "pytanie do starszego rocznika". Swobodnie tam mozna pytac o wszystkie sprawy zwiazane ze studiami (problemy z dziekanatem, zaliczenia, sesje, kolokwia, informacje o przedmiotach, ksiazkach, wykladowcach), a ilosc osob ze starszych rocznikow udzielajacych informacje jest bardzo duza.

Ostatnio edytowany przez Ashlon - 04-02-2010 o 21:56.
Ashlon jest offline   Odpowiedz z Cytatem