Temat: Rok szkolny
Zobacz pojedynczy post
stary 05-02-2010, 08:43   #1757
Rothes
Książe Cieni

Rothes's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
Rothes ma numer GG 8040057 Adres Jabbera do Rothes
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Kiedyś spotkałem się z twierdzeniem, że to pierwsze lata- zwłaszcza pierwszy rok- są na studiach najtrudniejsze. Czyżby był to jednak mit?
U mnie na kierunku jest takie powiedzenie:

„Jeśli zdasz logikę to wiesz, że zaliczysz I rok. Jeśli zdasz programowanie, wiesz, że ukończysz te studia, a jeśli zaliczysz języki formalne i złożoność obliczeniową to nawet wiesz kiedy to się stanie”.

Z czego dwa pierwsze to obowiązki na I roku, a trzeci to taki fajny przedmiot, na egzaminie z którego trzeba zdobyć 40 pkt aby zdać. Za każde podejście do niego otrzymuje się 1 pkt bonusowy, więc w pesymistycznym przypadku wystarczy 40 lat na zaliczenie.

Jakkolwiek jednak na to nie patrzę, twierdzenie Nariego, u mnie na kierunku jest prawdziwe - powtarzają nam to zarówno studenci starszych roczników, jak i statystyka - w chwili obecnej na I roku z ponad 200 osób zostało mniej niż 100 (zakładam, że wszystkim piszącym poprawkę, uda się je dobrze napisać). Oczywiście wiadomo, że pośród osób, które odpadły, jakąś tam część stanowią ludzie, którzy doszli do wniosku, że to nie dla nich i dobrowolnie zrezygnowali. Mimo wszystko jednak, większość to osoby, które chcą tu studiować, ale nie podołały postawionym przed nimi wymaganiom.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Ogólnie na studiach jest tak, że nikt Ci o niczym nie mówi. Nie chodzi mi nawet o udzielanie jakichś rad, ale nam nikt nawet nie wyjaśnił, jakie są reguły zaliczania przedmiotów, że egzaminy można poprawiać - ogółem, nikt studenta w uczelniane życie nie wprowadza, oczekuje się, że w jakiś magiczny sposób sami będziemy wszystko wiedzieli. Właściwie gdyby nie dwukierunkowcy, którzy mają za sobą rok czy dwa studiowania, to nam, pierwszorocznym, byłoby ciężko.
U nas sporo mówiono na immatrykulacji, a potem na spotkaniu z dyrekcją. Ponadto mieliśmy do dyspozycji bardzo obszerny informator, który stanowi zarazem formę reklamy kierunku, oraz forum studentów informatyki, lektura którego w gruncie rzeczy wystarczała w zupełności do poznania większości "smaczków" studiowania na danym kierunku.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
@Rothes: Go dota?
Chętnie zagram, ale uprzedzam - gram jedynie casualowo z przyjaciółmi, z których tylko jeden tak naprawdę potrafi w to grać.

Btw. ACM International Collegiate Programming Contest - sprawdźcie miejsca 11. i 18. Chyba jako kraj nie wypadamy źle na tle świata.

Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji.

Ostatnio edytowany przez Rothes - 05-02-2010 o 08:56.
Rothes jest offline   Odpowiedz z Cytatem