Cytuj:
Lokacje są na średnim poziomie pod względem wykonania. Przypatrz się proszę obrazkowi nr. 7 (numeracja obrazków ułatwi nam krytykę), akcja ma miejsce tylko na 1/3 całego obrazka, więc po co cała reszta?
|
Nie chciałem ciąć i robić wymuszonych mini obrazków. Wolałem dodać trochę trawy z prawej i dzięki temu uniknąć, dość zbędnej kwestii "Wracamy do domu" i kilku rzeczy się z tym wiążących. A jako, że jednokadrowe rozszerzenie troche brzydko wygląda i wolałem w miarę możliwości nie skakać to zrobiłem całe takie duże. Do tego tam też musiałbym klepnąć sporo "zbędnego" lasu by zmieścić dialogi.
Cytuj:
akcja ma miejsce tylko na 1/3 całego obrazka, więc po co cała reszta? Z pierwszej lokacji zrobiłbym dwie; drogę z domem i część na której wracają z "czegoś". Dużo schludniej by to wyglądało, nie mówiąc o rozmiarach. Poza tym, jeśli robisz duże lokacje, musisz bardziej rozplanowywać całą lokację, przy małych nie ma to tak wielkiego znaczenia.
|
Musiałem jeszcze pokazać, że nie mieszkają oni w miasteczku, ani w jego pobliżu - ot lasek.
Cytuj:
Droga do domu jest brzydka! Jeśli nie jesteś Speedem (dotąd tylko jemu "własne drogi" w miarę wychodziły), radzę używać tych Tibijskich.
|
To jest sprite xD.
Chciałem zrobić podsypane piaskiem dojście do domu, ale wersja żołta (czyt. plażowa) mi nie pasowała. Faktycznie nie wyszedł zbytnio. Trudno, nie będę go już używał
Cytuj:
Jeszcze jedną oczywistą wadą, jest to, że są one (lokacje) najzwyczajniej w świecie puste! Masz od cholery dodatków do podłoża (traw, krzaczków, liści, pajęczyn, drzew, kwiatków i innego badziewia),
|
Osobiście nie jestem zbyt wielkim fanem spamowania dodatkami na powierzchniach klasy trawa/inny typ podłoża. To nie kamieniołom, żeby wrzucać 10 rodzajów kamyków

. Ale pokombinuje później z rozmiarami obrazków, żeby nie rzucało się to tak w oczy. No i wtedy pojedyncze dodatki na krzyż powinny lepiej wyglądać. Zobaczymy jak wyjdzie.
Cytuj:
Fabuły nie oceniam, bo narazie nie ma czego. Początek jest tak skonstruowany, że się zdarzyć dosłownie wszystko. To raczej dobrze, bo w każdej chwili możesz dodać poprawki
|
Jakie poprawki?
Fabułę mam zawsze zrobioną na kilka odcinków wprzód.
Cytuj:
Noc powinna być trochę ciemniejsza. Zachód słońca (obrazek nr. 8) jest dobry.
|
Powiem ci, że u mnie na PSie wyglądało to ciemniej. Tak czy siak - to noc jeszcze nie jest - raczej zmierzch.
Mogłem napomnieć o tym.
Cytuj:
Chata mistrza wydaje mi się zbyt skromna. Nie lubie pustych pomieszczeń.
|
Bo mistrz żyje dość skromnie. Ale później ta kwestia zostanie jeszcze poruszona. Ale można by skrócić domek o 1 kratke w gruncie rzeczy.
Cytuj:
Nie rozumiem, o co chodzi z "Brak dedykacji" ale to chyba nie ma większego znaczenia.
|
Brak dedykacji do czegoś = nie przykładanie się.
Cytuj:
Szczerze, spodziewałem się czegoś lepszego (mówię tu o grafice i ilości). Popraw to co napisałem w następnym parcie, a będzie dobrze ;p
|
Turok w tym parcie nie wystąpił, bo efektów praktycznie nie było. Sezu podrzucił mi 2 outy ;P
Ogólnie - sporo błędów widzę, no cóż długa przerwa robi swoje. W następnym parcie postaram się rozprawić zwłaszcza z rozmiarami screenów.