Zobacz pojedynczy post
stary 25-02-2010, 22:18   #18
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
Jak to, co to za różnica? Jak jest legalne, to mogę to robić. I nie obchodzi mnie zdanie Kazika, czy innego artysty.
Prawo się zmienia i nie jest wyznacznikiem tego, co dobre bądź uczciwe. Czy opozycja w PRL była nieuczciwa (ogólnie, bo poszczególni jej członkowie mogli być w pewnych sytuacjach)?

Cytuj:
A co do kwestii uczciwości - z punktu widzenia prawnego, jestem uczciwy.
A ja jestem nieuczciwy, bo posiadam narkotyki. Prawo z uczciwością (szerzej definiowaną, bo oczywiście możesz ją na swoje potrzeby zawęzić do "postępowania zgodnie z prawem") czy etycznym postępowaniem ma niewiele wspólnego. Ot, zbiega się w niektórych miejscach.

Cytuj:
Z punktu widzenia moralnego - również. Ogólnie przyjętą normą postępowania w Polsce jest masowe ściąganie utworów audiowizualnych z internetu i nie zostanę za to przez nikogo potępiony (po za paroma wyjątkami).
Czy te dwa zdania jakoś się ze sobą łączą?

Cytuj:
A co do udostępniania innym - niech robią to osoby, które lubią zarabiać kasę z uploadowania na różnych serwerach hostingowych. Najwidoczniej, nie boją się ZAiKSu i nie straszne im kary pieniężne bądź (i) pozbawienia wolności.
A ja wolę robić to nieodpłatnie z dobrej woli, tak jak korzystam z dobrej woli innych ściągając seedowane przez nich torrenty. Kwestia spojrzenia na świat.
Litawor jest offline