Kilka chwil temu przeszedłem demo SC2.
Dwie misje na krzyż (samouczku nie wliczam). Możliwość sterowania tylko UEF i nie pokazali Aeonów... Bida, niecałe 40 minut zabawy ;/.
To jest zupełnie inny SC niż poprzedni, zupełnie inne techowanie, poprzez punkty badań w drzewku technologicznym, są tylko jednostki podstawowe, nie tak jak w poprzedniczce, bombowiec T1, T2, T3... Tylko jeden i poprzez te drzewko dodaje mu się bonusy jak +5 do obrażeń. Eko jest o wiele prostsze niż w jedynce, o wiele mniej skomplikowane. Właściwie bez prawie żadnego przejmowania się nim, jakoś prawie nigdy nie odczułem braku surki. Odniosłem wrażenie, że mapy są mniejsze, ale limit jednostek jest na poziomie 300, więc walki będą mogły być takiej samej wielkości... Gra jest o wiele szybsza, dynamiczniejsza.
Ogólnie stwierdzam, że na razie gra jest bardziej przyjazna dla początkujących i dla graczy którzy lubią gry polegające na jak najszybszym klikaniu. Czyli- nie mnie. Na dzień dzisiejszy pozostanę przy SC:FA który bardziej mi się podoba, chociaż grę i tak pewnie kupię

.