@Noradin
Ehh. Noradin, nie widzisz, że właśnie zaczynasz tą "pseudo-dyskusje", wytykasz mi błędy, chociaż nie wiesz, że są one celowe. Piszesz wiele rzeczy by tylko pokazać mi, że nie mam racji

.
Napisałem "Alfa" ponieważ jest to zapis fonetyczny/ew. spolszczenie (np. można napisać dżinsy/dżojstik), ale i tak nie o to chodzi . Chodziło o pokazanie pewnej zależności, alfabet piszemy ALFABET, nie ALPHABET, a chodziło o pokazanie podobieństwa (wpisz sobie na wiki alfabet, jeśli jeszcze nie kumasz

).
Nie wiem czy źle zinterpretowałem twój post, czy ty mój, ale zarzucasz mi próbę tłumaczenie tego na alfabet grecki? Otóż nie, chciałem tylko zobrazować co oznacza 469 w moim domyśle na podstawie słowotwórstwa (tutaj chyba liczbo-twórstwa

) - (abc), co daje nam możliwość szukania sposobu szyfrowania.
Nie wiem o co ci chodzi z tą liczbą mrugnięć na sekundy, nie słyszałem wcześniej o tym, możesz mi rozjaśnić sytuację? Ewentualnie odesłać do książek tibijskich, tylko mi nie mów, że aby beho powiedział 156 literę w zdaniu, muszę czekać 2h xD.
A tak ogółem, ładne stwierdzenia w podpisie nie służą do ozdoby, jak masz takie to się do niego stosuj (mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli).
@kimo36
Nie wnosisz niczego nowego, nie wypowiadaj się. ;/
@thoro
Pytanie wszystkich NPC nic nie da...
Co do powtarzających się ciągów, mnie też to martwi :s, ale...
486486 może oznaczać:
4 8 6 4 8 6
4 8 64 8 6
48 64 86
486 48 6
itd...
Nie biorąc pod uwagę, że odszyfrowanie jednej cyfry/liczby może wymagać odszyfrowania poprzedniej/poprzednich 3/pierwszej itd.
Jeśli chodzi o Pytanie NPC, do czego powracam, polecam samego 486486

.
Chodzi o 1 małe słowo -
"Hi".
Nasz beho rozumie swój język, więc gdy się go przywita w postaci liczbowej napewno zareaguje. W ten prosty sposób możemy sprawdzić czy któraś z naszych osobistych teorii jest prawidłowa (nie gram w tibię, więc ja tego zrobić nie mogę). W każdym razie, jeśli ktoś chce pomóc, może napisać pokolei wszystkie liczby z zakresu 10-9999 (myślę że to max na słowo "hi"), jak zareaguje, proszę o napisanie na jaką liczbę.
Zauważyłem też "0" w tekście, zdaje mi się, że to powtórzenie poprzedniej litery (np. nn/oo), ale to takie moje oszacowanie na oko.
Życzę szczęścia w poszukiwaniach/myśleniu

.
Y36NI.
@Edit
Istnieje jeszcze teoria, że skoro 1 oznacza tibia, alfabet może zaczynać się od 2 dla A, potem 3 dla B itd...
Wtedy można też wysnuć kolejną teorię, alfabet może być podzielony na 3 części po 9 znaków. (tibia-H) itd..., gdzie słowo tibia, po prostu się wyklucza, bo jest ono unikatowe. Nie będę podpowiadał do czego może służyć podzielenie alfabetu, bo ta teoria jest mało prawdopodobna. Ale, może...