Cytuj:
Jak tam koszty się rozkładają (lot, lokum, etc.), od dawna mam w planach wypad do Japonii ze znajomym, ale ciągle przekładamy.
|
Najtansze hostele mozesz miec juz od 2-3 tysiecy yenow za osobe za noc. Za to takie bajery jak platny prysznic. Osobiscie bylem noc i odradzam - jedna noc mozesz kimnac, ale nie ciagle - ty masz w nocy wypoczac, zeby nastepnego dnia moc dalej zwiedzac, a nie wymeczyc sie.
Jesli chodzi o hotele to cena to od 6k za noc do 8k. W tych po 7-8k spokojnie macie sniadanie w cenie, w zwiazku z tym tez troche oszczedzicie.
Pozostale wydatki... Z obiadami mozna sie miescic i w 600-800 yenach. Jesli jednak chcecie poprobowac to czasami bedziecie musieli zalozyc i 2500-3000 yenow. Drogo niestety, ale tak juz jest w Japonii - ale powiem jedno - warto skoczyc na 2-3 tego typu posilki.
Zeby sie najesc to na sniadanie z piciem moze ci starczyc i 500-550 yenow. Chyba, ze nie lubisz olbrzymich ilosci ryzu w postaci onigiri, wtedy licz, ze koszty moga wzrosnac o 200-300 yenow. Ja osobiscie doliczylbym ze 150 yenow na extra picie, bo mnie tutaj sushi niemilosiernie i bez alkoholu, ale moze wy nie bedziecie potrzebowac. Podsumowujac - sniadanie 500-1000 yenow.
Kolacja - j/w. Mozna jednak zrobic obiadokolacje na miescie i wtedy przeskakujesz kompletnie ten posilek - jest oszczednosc!
Lot licz 2500-3500 zlotych w obie. Ale najlepiej to w bazie biletowej lub czyms podobnym, zeby dobra cene miec.
Podrozowanie w japonii - kupujesz JR Pass, ktory upowaznia cie do podrozowanie wszystkim z sieci JR w calej japonii. Na 2 tygodnie to kosztuje bodajze 45k yenow. Na tydzien odpowiednio mniej, ale mowie z gory - nie ma co przylatywac na tydzien. To sie mija z celem. Mialem przy sobie wycieczke na 8 dni i wiem, ze to bezsens.
JR to shinkanseny i linie metropodobne w miastach (taka ich wlasna siec metra) - dla turysty ten pass to jest mus. Bodajze 4 przejazdy shinkansenem na trasie dlugosci tokyo-osaka splacaja ci shinkansena. A nie wspominam nawet o tym, ze poz shinkansenami (a troche sie najezdzicie) to obsluguje tez dojazd na lotnisko/z powrotem no i skakanie po miescie.
No i wstepy do swiatyn i lokum - tak po 500-800 yenow za wejscie srednio.