Temat: Matura 2010
Zobacz pojedynczy post
stary 25-04-2010, 13:04   #30
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
No nie wiem, moze macie racje co do WOSu - nie pisalem, ale wydaje mi sie to dziwne. Jednakze pisalem rozszerzona historie i tam taka sytuacja nie mialaby miejsca - pisanie wypracowania bez nauki da ci moze 2-3 pkt, jak "cos pamietasz" z lekcji, to wyciagniesz te 5 i nic wiecej.
Co prawda nie widziałem nigdy w ogóle matury z historii, ale wydaje mi się, że różnica polega na tym, że tam musisz znać suche fakty. W przypadku wosu dostajesz temat typu bezrobocie, lub niski przyrost naturalny, no i podajesz argumenty, które w sporej większości przypadków dobre są dopóty, dopóki potrafisz podać rozsądne uzasadnienie swojego zdania. To jest właśnie moc tej matury, gdzie jeżeli napiszesz co myślisz, ale dobrze to uargumentujesz, to masz punkt, nie patrzysz na żaden klucz.

@
Dlatego właśnie, sorbecie i huwnerze - matura podstawowa z WOSu jest o wiele gorszym wyborem niż rozszerzona, bo po prostu znacznie łatwiej zdać ją na procent, który po przeliczeniu daje o wiele, wiele więcej, niż dobry wynik z podstawki.
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem