Jedziem:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez $Kosinho$
Windows używał był do podstawowych czynności jak surfowanie po necie, oglądanie filmików na YT czy odbieranie TV za pośrednictwem SopCastu. Natomiast w Linuxie grałbym w Tibie i logował się na konto na Tibia.com.
|
Surfowanie po necie - Ubuntu automatycznie wykrywa ustawienia sieciówki, jeśli są jakieś problemy - Synaptikiem ściągasz odpowiedni pakiet który instaluje się automatycznie.
YT - pobranie pluginu do flasha zajmuje 30 sek.
Sopcast - działa pod linuxem a jeśli nie - WINE sobie z nim poradzi.
Tibia - jw powinna bez problemu śmigać pod WINE.
Ogółem - jeśli już chcesz się bawić w instalowanie linuxa i minimum konfiguracji, to uzyskasz system zastępujący bez problemu windowsa.
Cytuj:
1. Czy jest to metoda, która uchroni mnie w 100% przed kradzieżą konta?
|
Biorąc pod uwagę ten i poprzedni temat wychodzisz na cholernego paranoika.
NIKT nie uzyska twojego hasła jeśli ty mu w tym nie pomożesz, podstawowe zabezpieczenia systemowe + ostrożność i voila.
Cytuj:
2. Czy wirus, keylogger znajdujący się na Windowsie może działać pod Linuxem?
|
Nie/ bardzo wątpliwe (zależy pewnie od specyfiki wirusa/ exploitu)
Cytuj:
3. Gdzie zapisują się mapki w Linuxie? Mając wcześniej Linuxa nie widziałem żadnego folderu, który mógłby być przeznaczony do przechowywania plików z mapkami. Czy jest możliwe, że mapki zapisują się w jakimś pliku w folderze z Tibią?
|
W linuxie możesz podmontować sobie partycje windowsową i korzystać z jej zawartości. Jeśli bez problemów odpalisz Tibie na WINE - mapki powinny zapisywać się tam gdzie zapisywały się pod windowsem.
Cytuj:
4. Czy rozwiązaniem wszelkich problemów z bezpieczeństwem konta w Tibii nie byłaby maska IP
|
Sprawę bezpieczeństwa załatwia przestrzeganie regulaminu.
Cytuj:
Ale są sytuację, że dochodzi do hacków w sposób trudno wytłumaczalny dla przeciętnego użytkownika komputerów.
|
Nie ma takich sytuacji.
Cytuj:
Wiem, że podane wyżej przykłady są zbyt zaawansowanymi technikami bezpieczeństwa jak na zwykłą grę RPG, która na dodatek swoje lata świetności ma już dawno za sobą, ale takie metody na pewno sprofesjonalizowały by grę.
|
Powtorzę to jeszcze raz, bo widać nie rozumiesz:
Wszystkie przypadki narażenia danych konta na dostęp osób postronnych mają miejsce jako rezultat nierespektowania regulaminu i/lub zabezpieczania się we własnym zakresie. Osób które nie przestrzegają regulaminu na który się przy zakładaniu konta zgadzały Cipsoft nie tylko nie ma obowiązku chronić, ale ich olewanie jest w jego zdecydowanym interesie.
Cipsoft jest odpowiedzialny za ochronę danych po stronie serwerów. Jeśli hakerzy przejdą przez zabezpieczenia bazy danych i zaczną seriami wyciągać dane waszych kont - wina leży po stronie Cipsoftu. W każdym innym wypadku winą jesteście obciążeni wy.
Cytuj:
Po prostu obawiam się, że przyjdzie i na mnie pora. Nie ma nic gorszego jak strata 100 czy 200 levela w którego włożono mnóstwo pracy i poświęcono wiele czasu.
|
W przypadku gdy Ty zawiniłeś - nazywa się to nauczką na przyszłość.